Πήλινη, ενεπίγραφη, ορθογώνια πινακίδα [ΚΗ 11]

Πήλινη, ενεπίγραφη, ορθογώνια πινακίδα [ΚΗ 11]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Πήλινη, ενεπίγραφη, ορθογώνια πινακίδα [ΚΗ 11]

Πήλινη, ενεπίγραφη, ορθογώνια πινακίδα, με επιγραφή της Γραμμικής Α΄ γραφής στη μία επιφάνεια, αποτελούμενη από δύο συγκολλημένα θραύσματα με μικρές φθορές και αποκρούσεις στις δύο μικρές πλευρές. Το κείμενο της επιγραφής αναπτύσσεται σε έξι στίχους. Τα ιδεογράμματα που έχουν χαραχτεί στις πινακίδες που προέρχονται από την ανασκαφή κτιριακού συγκροτήματος επί της οδού Κατρέ στο Καστέλλι Χανίων αποτελούν ένα σημαντικό αρχείο καταγραφής κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων και συνιστούν σημαντική μαρτυρία για την κατανόηση του γραφειοκρατικού συστήματος και της οικονομίας της περιόδου. Οι πινακίδες κατασκευάζονταν από άψητο πηλό και επομένως η διατήρηση τους οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές ψήθηκαν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στον οικισμό περί το τέλος της Υστερομινωικής Ι Β περιόδου, όταν ανάλογες καταστροφές διαπιστώνονται και στα υπόλοιπα ανακτορικά κέντρα της Κρήτης σηματοδοτώντας την εγκαθίδρυση των Αχαιών σε περιοχές όπως μεταξύ άλλων και τα Χανιά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Πινακίδες-Δισκία-Σφραγίσματα

Πηλός

Καστέλι (Χανιά)
Οδός Κατρέ 10 (Καστέλι - Χανιά)
Χανιά

Ύψος= 11,1εκ.
Πάχος= 0,8 εκ.
Πλάτος=8,2 εκ.

1450 π.Χ.
1450 π.Χ. (EL)

2014-05-12
2014-05-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/kh_11_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.