Ψευδόστομος αμφορέας [Π 3383]

Ψευδόστομος αμφορέας [Π 3383]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Ψευδόστομος αμφορέας [Π 3383]

Ψευδόστομος αμφορέας, με κυλινδρικό σώμα και επίπεδη βάση που στηρίζεται σε τρία ελλειπτικής διατομής πόδια. Στο σχεδόν επίπεδο ώμο του αγγείου διακρίνεται το σωληνωτό στόμιο με το έντονα έξω νεύον χείλος και το ψευδές στόμιο, περιμετρικά του οποίου υπάρχουν τρεις ελλειπτικής διατομής λαβες. Το αγγείο φέρει γραπτή διακόσμηση από καστανέρυθρη βαφή. Τη βάση και το χείλος του στομίου περιτρέχουν ταινίες ενώ η λαβή που βρίσκεται απέναντι από το στόμιο είναι ολόβαφη. Οι άλλες δύο λαβές κοσμούνται από επάλληλες, παχειές, οριζόντιες γραμμές. Στο ψευδές στόμιο, το οποίο διατρέχει περιμετρικά πλατειά ταινία, διακρίνεται κύκλος που περιβάλλει ομόκεντρο, ολόβαφο κύκλο. Στο σώμα του αγγείου η διακοσμητική ζώνη, που ορίζεται από δύο πλατειές, οριζόντιες ταινίες στο ώμο και στη βάση, κοσμείται από εναλλασσόμενες μετώπες, πληρωμένες με ζατρίκιο και χιαστί γραμμές, και τρίγλυφα. Τα τρία πόδια στήριξης του αγγείου είναι ολόβαφα ενώ στη βάση του διακρίνεται περιμετρικά πλατειά ταινία και στο κέντρο ολόβαφος κύκλος που περιβάλλεται από ομόκεντρη κυκλική ταινία. Το αγγείο χρονολογείται στην Υστερομινωική ΙΙΙ Β περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη

Πηλός

Καστέλι (Χανιά)
Χανιά

Διάμετρος= 17,5 εκ.
Ύψος= 16,5 εκ.

1300 π.Χ.
1300 π.Χ. (EL)
Υστερομινωική εποχή ΙΙΙ (Β τρίτο)
Υστερομινωική εποχή ΙΙΙ (Β τρίτο) (EL)
1200 π.Χ.
1200 π.Χ. (EL)

2014-05-13
2014-05-13 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_3383_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.