Γυναικείο, σανιδόμορφο ειδωλίο [Λ 1055]

Γυναικείο, σανιδόμορφο ειδωλίο [Λ 1055]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Γυναικείο, σανιδόμορφο ειδωλίο [Λ 1055]

Τμήμα σώματος γυναικείου, σανιδόμορφου ειδωλίου, κατασκευασμένου από μάρμαρο. Το εξωτερικό περίγραμμα της μορφής είναι τριγωνικό ενώ ο άνω κορμός τραπεζιόσχημος. Οι ώμοι αποδίδονται με ελαφριά κλίση, ανισοϋψείς και άνισου πλάτους. Στο τμήμα του λαιμού διακρίνονται γωνιώδεις εγχαράξεις σχήματος V και στις δύο όψεις του ειδωλίου, ενώ οι μαστοί αποδίδονται με χαμηλό ανάγλυφο, σε κανονική θέση στο στήθος. Οι ιδιαίτερα ευρείς βραχίονες προεξέχουν του κορμού και διακρίνονται από αυτόν με αυλακώσεις μόνο στη πρόσθια όψη ενώ οι κατά πολύ λεπτότεροι πήχεις αποδίδονται ελαφρά τοξοειδείς, τοποθετημένοι στην περιοχή του στομάχου και διακρίνονται από τον κορμό και μεταξύ τους με αυλακώσεις. Η βαθειά, οριζόντια εγχάραξη στο κάτω όριο της κοιλιάς και οι δύο λοξές, συγκλίνουσες εγχαράξεις, κατά μήκος των βουβουνικών γραμμών, ορίζουν ευρύ ηβικό τρίγωνο, το οποίο καταλαμβάνει όλο το πλάτος του κορμού. Αβαθής αυλάκωση που εισχωρεί εντός του ηβικού τριγώνου ορίζει τα κάτω άκρα. Στην οπίσθια όψη, συνεχής κάθετη αυλάκωση δηλώνει την σπονδυλική στήλη. Το ειδώλιο, πιθανότατα κυκλαδικής προέλευσης, προέρχεται από το σπήλαιο της Πλατυβόλας και χρονολογείται στην Πρωτοκυκλαδική περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)


Μάρμαρο

Σπήλαιο Πλατυβόλας (Χανιά)
Χανιά

Ύψος =4,5 εκ.
Πλάτος= 6 εκ.

Πρωτοκυκλαδική εποχή
Πρωτοκυκλαδική εποχή (EL)

2014-05-16
2014-05-16 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/l_1055_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.