Πήλινο ομοίωμα ταύρου με προσαρτημένες πήλινες ρόδες – παιδικό παιχνίδι [Π 4172]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠήλινο ομοίωμα ταύρου με προσαρτημένες πήλινες ρόδες – παιδικό παιχνίδι [Π 4172]

Ο ταύρος αποδίδεται με συμπαγές, επίμηκες, ελλειπτικής διατομής σώμα, με την ουρά να υποδηλώνεται με καμπυλούμενη απόφυση. Τα κέρατα αποδίδονται με δύο τριγωνικές αποφύσεις, τα μάτια με δύο κυκλικές αποφύσεις, ενώ το στόμα με βαθειά οριζόντια εγχάραξη. Το ομοίωμα στηρίζεται σε δύο επιμήκεις, ορθογώνιες, επίπεδες βάσεις, εν είδει ποδιών. Στο κατώτερο τμήμα των βάσεων διακρίνονται διαμπερείς οπές, στις οποίες τοποθετούνταν πιθανότατα ξύλινοι άξονες για την προσάρτηση των πήλινων ροδών προκειμένου το παιχνίδι να μπορεί να μετακινηθεί. Η μετακίνηση γινόταν πιθανότατα με σχοινί το οποίο ήταν περασμένο στη διαμπερή οπή που διακρίνεται στο λαιμό του ταύρου. Το παιδικό αυτό παιχνίδι ήταν σύνηθες κατά την αρχαιότητα και αποτελεί συχνά κτέρισμα σε παιδικές ταφές. Το εύρημα προέρχεται από παιδικό τάφο στο Γαβαλομούρι Κισσάμου και χρονολογείται στην γεωμετρική περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Ειδώλια (EL)

Ειδώλιο (EL)
Ταφικό αντικείμενο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Ύψος= 15 εκ.

Χανιά (EL)
Γαβαλομούρι (Κίσσαμος - Χανιά) (EL)

Γεωμετρική εποχή (EL)
700 π.Χ. (EL)
1050 π.Χ. (EL)

2014-05-16 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.