Αρυβαλλοειδές ληκύθιο [Π 1814]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΑρυβαλλοειδές ληκύθιο [Π 1814]

Ερυθρόμορφο, αρυβαλλοειδές ληκύθιο με σφαιρικό, πεπιεσμένο σώμα, δισκοειδή βάση, στενό, κυλινδρικό λαιμό και κάθετη, ελλειπτικής διατομής λαβή από την αρχή του λαιμού έως τον ώμο. Το σώμα κοσμείται με παράσταση, πλαισιωμένη στο κάτω μέρος από στενή ζώνη με γραπτό ιωνικό κυμάτιο. Στο αριστερό τμήμα της παράστασης εικονίζεται όρθια, ενδεδυμένη, ανδρική μορφή, που πιθανόν ταυτίζεται με τον Απόλλωνα, σε κατατομή, στραμμένη προς τα δεξιά, η οποία κρατά με το αριστερό χέρι ακόντια. Στο κεντρικό τμήμα της παράστασης που έχει απολεπισθεί διατηρούνται ίχνη από ανδρική, καθιστή μορφή. Στο δεξιό τμήμα απεικονίζεται γυναικεία, πτερωτή μορφή, σε κατατομή, η οποία κρατά με το δεξί χέρι μεγάλο αγγείο. Δεξιά της όρθια, γυναικεία μορφή σε χαλαρή στάση κρατά με το αριστερό χέρι σκήπτρο. Το οπίσθιο τμήμα του σώματος, κάτω από τη λαβή, φέρει ελισσόμενα ανθέμια, ενώ τον ώμο κοσμούν δύο ζώνες με φυτικό διάκοσμο. Χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)
Ληκύθιο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Ύψος= 12 εκ
Πλάτος = 7,8 εκ.

Χανιά (EL)
Μαζαλή (Χανιά) (EL)

301 π.Χ. (EL)
400 π.Χ. (EL)

2014-05-16 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.