Πήλινο, γυναικείο ειδώλιο [Π 6095]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠήλινο, γυναικείο ειδώλιο [Π 6095]

Πήλινο, γυναικείο ειδώλιο, κατασκευασμένο από μήτρα. Απεικονίζεται μορφή θρηνωδού, όρθια επάνω σε βαθμιδωτή βάση, με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό πόδι και έχοντας τα χέρια στο στήθος. Η μορφή φέρει πέπλο με μακρύ απόπτυγμα, έως το ύψος των μηρών, και ιμάτιο που πέφτει πάνω από τους ώμους και φτάνει έως τα γόνατα. Τα μαλλιά απλώνονται ελεύθερα στους ώμους, χωρισμένα στη μέση. Στη σχεδόν επίπεδη, αδιαμόρφωτη, πίσω πλευρά διακρίνεται οπή στο κεφάλι και ορθογώνιο, επίμηκες άνοιγμα στην πλάτη για τον εξαερισμό του ειδωλίου κατά την όπτηση. Κατά τόπους διακρίνονται ίχνη λευκού επιχρίσματος ενώ στο ένδυμα παρατηρούνται ίχνη γαλάζιου χρώματος. Το ειδώλιο, που χρονολογείται στον 4ο αι. π. Χ., προέρχεται από το νεκροταφείο της αρχαίας Κυδωνίας, από την ανασκαφή εντός της ιδιοκτησίας Βαγιάκη – Σκλαβενίτη, στη συμβολή των οδών Γιαμπουδάκη και Ξανθουδίδη στα Χανιά, και είχε εναποτεθεί ως κτέρισμα σε γυναικεία ταφή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Ειδώλια (EL)

Ειδώλιο (EL)
Γυναικείο ειδώλιο (EL)
Ταφικό αντικείμενο (EL)
Τάφος (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Υ= 48 εκ.
Πλ.= 15,8 εκ.
Πχ.= 7,5 εκ.

Χανιά (EL)

4ος αι. π.Χ. (EL)

2014-05-19 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.