Πήλινο, γυναικείο ειδώλιο [Π 6095]

Πήλινο, γυναικείο ειδώλιο [Π 6095]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Πήλινο, γυναικείο ειδώλιο [Π 6095]

Πήλινο, γυναικείο ειδώλιο, κατασκευασμένο από μήτρα. Απεικονίζεται μορφή θρηνωδού, όρθια επάνω σε βαθμιδωτή βάση, με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό πόδι και έχοντας τα χέρια στο στήθος. Η μορφή φέρει πέπλο με μακρύ απόπτυγμα, έως το ύψος των μηρών, και ιμάτιο που πέφτει πάνω από τους ώμους και φτάνει έως τα γόνατα. Τα μαλλιά απλώνονται ελεύθερα στους ώμους, χωρισμένα στη μέση. Στη σχεδόν επίπεδη, αδιαμόρφωτη, πίσω πλευρά διακρίνεται οπή στο κεφάλι και ορθογώνιο, επίμηκες άνοιγμα στην πλάτη για τον εξαερισμό του ειδωλίου κατά την όπτηση. Κατά τόπους διακρίνονται ίχνη λευκού επιχρίσματος ενώ στο ένδυμα παρατηρούνται ίχνη γαλάζιου χρώματος. Το ειδώλιο, που χρονολογείται στον 4ο αι. π. Χ., προέρχεται από το νεκροταφείο της αρχαίας Κυδωνίας, από την ανασκαφή εντός της ιδιοκτησίας Βαγιάκη – Σκλαβενίτη, στη συμβολή των οδών Γιαμπουδάκη και Ξανθουδίδη στα Χανιά, και είχε εναποτεθεί ως κτέρισμα σε γυναικεία ταφή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)


Πηλός

Χανιά

Υ= 48 εκ.
Πλ.= 15,8 εκ.
Πχ.= 7,5 εκ.

4ος αι. π.Χ.
4ος αι. π.Χ. (EL)

2014-05-19
2014-05-19 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_6095_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.