δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΕγχειρίδιο[Μ 27]

Χάλκινο εγχειρίδιο με χρυσή λαβή (η λαβή έχει αριθμό καταγραφής Μ 53). Η λεπίδα του έχει σχήμα ρομβοειδές. Η πλευρά του ρόμβου που φέρει τις κόψεις είναι ανεπτυγμένη, ενώ η πλευρά που σχηματίζει τους ώμους είναι πολύ περιορισμένη. Οι ήλοι δεν σώζονται. Φέρει επένδυση από χρυσό έλασμα το οποίο καλύπτει τον κυλινδρικό καυλό και τους ώμους. Η επένδυση στερεώνεται στο σώμα του εγχειριδίου με πέντε καρφάκια: από ένα στον κάθε ώμο, ένα τρίτο στη μέση, ανάμεσα στα δύο πρώτα, και από ένα κάτω από κάθε καρφί των ώμων. Τον καυλό περιβάλει έκτυπη σχοινοειδής διακόσμηση τριών παράλληλων ταινιών. Οι ταινίες διαγράφουν θηλιές και εναλλάσσονται επάνω- κάτω ως προς την κατεύθυνση. Το μέγεθος της κάθε ταινίας μειώνεται βαθμιαία από τους ώμους προς την κατεύθυνση του μύκητα. Επάνω στους ώμους το έλασμα διαμορφώνεται σε προσωπείο αιλουροειδούς. Τις κοιλότητες του ματιού θα συμπλήρωναν ίσως κυανές λίθινες χάντρες που δεν σώθηκαν. Πρόκειται για μοναδικό έργο της πρώιμης Ανακτορικής εποχής που μαρτυρεί γνώση υψηλού επιπέδου της χρυσοχοϊκής τέχνης. Η χρήση του πιθανότατα προοριζόταν για να συμβολίσει αξίωμα. Χρονολογείται περίπου στη 2η χιλιετία π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Όπλα-Εργαλεία (EL)

Χρυσός
ΧαλκόςΑρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Συνολικό μήκος =21 εκ.

1900 π.Χ. (EL)
2000 π.Χ. (EL)

2014-05-29 (EL)


Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.