Εγχειρίδιο[Μ 27]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Εγχειρίδιο[Μ 27]

Χάλκινο εγχειρίδιο με χρυσή λαβή (η λαβή έχει αριθμό καταγραφής Μ 53). Η λεπίδα του έχει σχήμα ρομβοειδές. Η πλευρά του ρόμβου που φέρει τις κόψεις είναι ανεπτυγμένη, ενώ η πλευρά που σχηματίζει τους ώμους είναι πολύ περιορισμένη. Οι ήλοι δεν σώζονται. Φέρει επένδυση από χρυσό έλασμα το οποίο καλύπτει τον κυλινδρικό καυλό και τους ώμους. Η επένδυση στερεώνεται στο σώμα του εγχειριδίου με πέντε καρφάκια: από ένα στον κάθε ώμο, ένα τρίτο στη μέση, ανάμεσα στα δύο πρώτα, και από ένα κάτω από κάθε καρφί των ώμων. Τον καυλό περιβάλει έκτυπη σχοινοειδής διακόσμηση τριών παράλληλων ταινιών. Οι ταινίες διαγράφουν θηλιές και εναλλάσσονται επάνω- κάτω ως προς την κατεύθυνση. Το μέγεθος της κάθε ταινίας μειώνεται βαθμιαία από τους ώμους προς την κατεύθυνση του μύκητα. Επάνω στους ώμους το έλασμα διαμορφώνεται σε προσωπείο αιλουροειδούς. Τις κοιλότητες του ματιού θα συμπλήρωναν ίσως κυανές λίθινες χάντρες που δεν σώθηκαν. Πρόκειται για μοναδικό έργο της πρώιμης Ανακτορικής εποχής που μαρτυρεί γνώση υψηλού επιπέδου της χρυσοχοϊκής τέχνης. Η χρήση του πιθανότατα προοριζόταν για να συμβολίσει αξίωμα. Χρονολογείται περίπου στη 2η χιλιετία π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Όπλα-Εργαλεία

Χρυσός
Χαλκός

Συνολικό μήκος =21 εκ.

1900 π.Χ.
1900 π.Χ. (EL)
2000 π.Χ.
2000 π.Χ. (EL)

2014-05-29
2014-05-29 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/m_27_2d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.