Πήλινο σανιδόμορφο ειδώλιο [Π 410]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠήλινο σανιδόμορφο ειδώλιο [Π 410]

Πήλινο, σανιδόμορφο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής, η οποία αποδίδεται με πτηνόμορφο πρόσωπο και ψηλό κάλυμμα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι συνοπτικά αποδοσμένα, ενώ στον επιμήκη λαιμό είναι επικολλημένοι βόστρυχοι. Το σώμα είναι σχεδόν επίπεδο και κοσμείται με ένδυμα, το οποίο καλύπτει τη μορφή από το λαιμό έως τα πόδια και τους βραχίονες. Το ένδυμα έχει αποστρογγυλευμένη και πεπλατυσμένη απόληξη, η οποία αποτελεί τη βάση του ειδωλίου. Οι βραχίονες δηλώνονται κάτω από το ένδυμα σαν τριγωνικές αποφύσεις των ώμων. Ο τρόπος απόδοσης των γραπτών κοσμημάτων στην κεφαλή, στους πλοκάμους, στο λαιμό και στο ένδυμα είναι πρόχειρος. Ωστόσο, η εναλλαγή οριζόντιων και καμπύλων γραμμών δεν φαίνεται τυχαία, αφού προσαρμόζονται στα μέρη που τονίζουν τους άξονες του σχήματος της μορφής. Προέρχεται από εργαστήριο της βοιωτίας και η χρήση του ως ταφικό κτέρισμα επιτρέπει το συσχετισμό με τη λατρεία χθόνιων θεοτήτων, όπως η Δήμητρα και η Κόρη ή με την λατρεία της Ήρας. Το έκθεμα χρονολογείται μεταξύ του 600 π.Χ. και του 575 π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Ειδώλια (EL)

Πηλός

Ειδώλιο (EL)
Συλλογή Μητσοτάκη (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Ύψος= 16, 4 εκ.

600 π.Χ. (EL)
575 π.Χ. (EL)

2014-05-29 (EL)

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.