Πήλινο σανιδόμορφο ειδώλιο [Π 410]

Πήλινο σανιδόμορφο ειδώλιο [Π 410]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Πήλινο σανιδόμορφο ειδώλιο [Π 410]

Πήλινο, σανιδόμορφο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής, η οποία αποδίδεται με πτηνόμορφο πρόσωπο και ψηλό κάλυμμα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι συνοπτικά αποδοσμένα, ενώ στον επιμήκη λαιμό είναι επικολλημένοι βόστρυχοι. Το σώμα είναι σχεδόν επίπεδο και κοσμείται με ένδυμα, το οποίο καλύπτει τη μορφή από το λαιμό έως τα πόδια και τους βραχίονες. Το ένδυμα έχει αποστρογγυλευμένη και πεπλατυσμένη απόληξη, η οποία αποτελεί τη βάση του ειδωλίου. Οι βραχίονες δηλώνονται κάτω από το ένδυμα σαν τριγωνικές αποφύσεις των ώμων. Ο τρόπος απόδοσης των γραπτών κοσμημάτων στην κεφαλή, στους πλοκάμους, στο λαιμό και στο ένδυμα είναι πρόχειρος. Ωστόσο, η εναλλαγή οριζόντιων και καμπύλων γραμμών δεν φαίνεται τυχαία, αφού προσαρμόζονται στα μέρη που τονίζουν τους άξονες του σχήματος της μορφής. Προέρχεται από εργαστήριο της βοιωτίας και η χρήση του ως ταφικό κτέρισμα επιτρέπει το συσχετισμό με τη λατρεία χθόνιων θεοτήτων, όπως η Δήμητρα και η Κόρη ή με την λατρεία της Ήρας. Το έκθεμα χρονολογείται μεταξύ του 600 π.Χ. και του 575 π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)


Πηλός

Ύψος= 16, 4 εκ.

600 π.Χ.
600 π.Χ. (EL)
575 π.Χ.
575 π.Χ. (EL)

2014-05-29
2014-05-29 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_410_2d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.