Διπλό τελετουργικό αγγείο [Π 1463]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΔιπλό τελετουργικό αγγείο [Π 1463]

Πήλινο, διπλό αγγείο, αποτελούμενο από δύο ακέραιες πρόχους συνδεδεμένες στη μέση του σώματος με επίμηκες, οριζόντιο στέλεχος και στο στόμιο με καλαθοειδή λαβή. Οι πρόχοι έχουν ψηλή, κοίλη εσωτερικά βάση και σφαιρικό πεπιεσμένο σώμα. Η μία πρόχους είναι εντελώς κλειστή και ο στενός, μακρύς λαιμός της διαμορφώνεται πλαστικά με κεφαλή ελαφιού με κοντά αυτιά, μακρύ ρύγχος και ανάγλυφα αποδοσμένους οφθαλμούς: τα μάτια σχηματίζονται με κύκλο και στιγμή στο κέντρο, το περίγραμμα των αυτιών με ταινίες, το ρύγχος με οριζόντια, γραπτή γραμμή. Η δεύτερη πρόχους έχει ευρύ, κυλινδρικό λαιμό και στόμιο, που φέρει ηθμωτό κάλυμμα με τέσσερις, μικρές οπές και μία μεγάλη που λειτουργούσε ως προχοή. Εξωτερικά και τα δύο αγγεία φέρουν γραπτή διακόσμηση μελανού, απολεπισμένου κατά τόπους, χρώματος, ενώ τον ώμο κοσμούν γραπτά, φυτικά διακοσμητικά θέματα. Το αγγείο προέρχεται από νεκροταφείο της πόλης των Χανίων και χρονολογείται στην Υστερομινωική ΙΙΙ περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Πλάτος = 10,5 εκ.
Ύψος = 17,2 εκ.
Μήκος = 22,6 εκ.

Νεκροταφείο (Χανιά) (EL)

1300 π.Χ. (EL)
1200 π.Χ. (EL)
Υστερομινωική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.