Διπλό τελετουργικό αγγείο [Π 6339]

Διπλό τελετουργικό αγγείο [Π 6339]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_NDΔιπλό τελετουργικό αγγείο [Π 6339]

Πήλινο, διπλό αγγείο, αποτελούμενο από δύο ακέραιες πρόχους συνδεδεμένες στη μέση του σώματος με επίμηκες, οριζόντιο στέλεχος και στο στόμιο με καλαθοειδή λαβή, η οποία κοσμείται με γραπτές, εγκάρσιες ταινίες. Οι πρόχοι έχουν επίπεδη, δισκοειδή βάση και απιόσχημο σώμα, ενώ φέρουν γραπτή διακόσμηση καστανέρυθρου χρώματος. Η μία πρόχους είναι εντελώς κλειστή και ο στενός, μακρύς λαιμός της έχει διαμορφωθεί ως πλαστικά αποδιδόμενη κεφαλή ζώου, με μακριά αυτιά και στιγμές για τη δήλωση των οφθαλμών και του ρύγχους: οι οφθαλμοί δηλώνονται με κύκλο και στιγμή στο κέντρο, τα ανάγλυφα αυτιά με βαφή και κάθετη, κυματοειδή γραμμή, το ρύγχος με γραπτό κύκλο. Το σώμα του αγγείου κοσμείται με παπυροειδή σε ποικίλους σχηματισμούς. Η δεύτερη πρόχους έχει ευρύ, κυλινδρικό λαιμό και στόμιο, που φέρει ηθμωτό κάλυμμα (με μικρές οπές και μία μεγάλη οπή, που λειτουργούσε ως προχοή), πάνω στο οποίο αποδίδεται πλαστικά επίθετο πτηνό με τριγωνικού σχήματος σώμα και μακρόστενη κεφαλή. Το πτηνό είναι συμβολικά τοποθετημένο πλησίον της κεντρικής οπής, υποδηλώνοντας ότι πίνει νερό. Η πρόχους με το επίθετο πτηνό κοσμείται εξωτερικά με γραπτά γεωμετρικά και φυτικά θέματα, καθώς και με έμβιο ον: στο λαιμό φέρει αλυσίδα αποτελούμενη από ανεστραμμένα, επιμήκη ημυκύκλια, ενώ το σώμα κοσμεί ένα μεγάλο πουλί με μακρύ ράμφος, έντονο πτέρωμα και μεγάλη θυσανωτή ουρά. Το πουλί περιβάλλεται από ποικίλα, σχηματοποιημένα παπυροειδή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη

Πηλός

Κυδωνία (Χανιά)

Ύψος = 21 εκ.
Πλάτος = 24 εκ.

1350 π.Χ.
1350 π.Χ. (EL)
1300 π.Χ.
1300 π.Χ. (EL)
Υστερομινωική εποχή
Υστερομινωική εποχή (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)
Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_6339_3d*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.