Διπλό τελετουργικό αγγείο [Π 6339]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΔιπλό τελετουργικό αγγείο [Π 6339]

Πήλινο, διπλό αγγείο, αποτελούμενο από δύο ακέραιες πρόχους συνδεδεμένες στη μέση του σώματος με επίμηκες, οριζόντιο στέλεχος και στο στόμιο με καλαθοειδή λαβή, η οποία κοσμείται με γραπτές, εγκάρσιες ταινίες. Οι πρόχοι έχουν επίπεδη, δισκοειδή βάση και απιόσχημο σώμα, ενώ φέρουν γραπτή διακόσμηση καστανέρυθρου χρώματος. Η μία πρόχους είναι εντελώς κλειστή και ο στενός, μακρύς λαιμός της έχει διαμορφωθεί ως πλαστικά αποδιδόμενη κεφαλή ζώου, με μακριά αυτιά και στιγμές για τη δήλωση των οφθαλμών και του ρύγχους: οι οφθαλμοί δηλώνονται με κύκλο και στιγμή στο κέντρο, τα ανάγλυφα αυτιά με βαφή και κάθετη, κυματοειδή γραμμή, το ρύγχος με γραπτό κύκλο. Το σώμα του αγγείου κοσμείται με παπυροειδή σε ποικίλους σχηματισμούς. Η δεύτερη πρόχους έχει ευρύ, κυλινδρικό λαιμό και στόμιο, που φέρει ηθμωτό κάλυμμα (με μικρές οπές και μία μεγάλη οπή, που λειτουργούσε ως προχοή), πάνω στο οποίο αποδίδεται πλαστικά επίθετο πτηνό με τριγωνικού σχήματος σώμα και μακρόστενη κεφαλή. Το πτηνό είναι συμβολικά τοποθετημένο πλησίον της κεντρικής οπής, υποδηλώνοντας ότι πίνει νερό. Η πρόχους με το επίθετο πτηνό κοσμείται εξωτερικά με γραπτά γεωμετρικά και φυτικά θέματα, καθώς και με έμβιο ον: στο λαιμό φέρει αλυσίδα αποτελούμενη από ανεστραμμένα, επιμήκη ημυκύκλια, ενώ το σώμα κοσμεί ένα μεγάλο πουλί με μακρύ ράμφος, έντονο πτέρωμα και μεγάλη θυσανωτή ουρά. Το πουλί περιβάλλεται από ποικίλα, σχηματοποιημένα παπυροειδή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Ύψος = 21 εκ.
Πλάτος = 24 εκ.

Κυδωνία (Χανιά) (EL)

1350 π.Χ. (EL)
1300 π.Χ. (EL)
Υστερομινωική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.