Εικονιστική προτομή αστής [Λ 3176]

Εικονιστική προτομή αστής [Λ 3176]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Εικονιστική προτομή αστής [Λ 3176]

Μαρμάρινη προτομή στην οποία εικονίζεται μια γυναίκα με πλούσια κόμμωση, αριστοκρατικής ομορφιάς και στην ακμή της ηλικίας της (περίπου 25-30 ετών). Αποδίδεται μετωπικά με ελαφρά στροφή του λαιμού προς τα δεξιά. Γύρω από το μέτωπο και τους κροτάφους υπάρχει μία ταινία από 22 εκβαθύνσεις (σχηματοποιημένοι βόστρυχοι), ελλειψοειδούς μορφής οι οποίες φέρουν – η κάθε μία – δύο έως τρεις οριζόντιες εγχαράξεις. Την κεφαλή, πάνω από την ταινία, περιβάλλουν τέσσερις πλεξίδες. Το σχήμα του προσώπου είναι ωοειδές, το μέτωπο πλατύ και οι οφθαλμοί αμυγδαλωτοί. Η ίριδα των οφθαλμών ήταν ένθετη με υαλόμαζα ρόδινου χρώματος, ίχνη της οποίας σώζονται. Τα χείλη είναι μικρά και σαρκώδη, το σαγόνι ισχυρό. Οι λοβοί των αυτιών αποδίδονται σχηματοποιημένοι. Το βαρύ ιμάτιο περιστρέφεται με πλούσιες πτυχές γύρω από το λαιμό και τους ώμους καλύπτοντας το λεπτό χιτώνα. Ο αριστερός ώμος αποδίδεται ελλιπής. Το πορτρέτο διακρίνεται για την πνευματικότητα των χαρακτηριστικών του και τον έντονο κλασικισμό του, εμφανή κυρίως στην πτυχολογία των ενδυμάτων. Φιλοτεχνήθηκε για να τοποθετηθεί σε μια ιδιωτική οικία-έπαυλη, με κόγχες στην τοιχοδομία της. Η θέση αυτή ερμηνεύει ικανοποιητικά τα επιμέρους κατασκευαστικά στοιχεία στην κατεργασία της πίσω όψης του καλύπτοντας ταυτόχρονα την ατέλεια του αριστερού ώμου. Βιβλιογραφική αναφορά: Στ. Μαρκουλάκη, ΑΔ 37, 1982, Χρονικά Β2΄, 376-377, πίν. 265. Al. Stavridis, “Römische Porträts im Archaologischen Museum von Chania”, Boreas 8 (1985), 105- 110. Ι. Φραγκάκης, Γυναικεία προτομή από τα Χανιά (Αρ.Μ.Χ. Λ 3176), Πεπραγμένα Ι΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και Ελ. Παπαδοπούλου (επιμ.), (Χανιά 1-6 Οκτωβρίου 2006) Χανιά 2011, 344-365. Κ. Tzanakaki, Bust of a Lady, Heaven and Earth. The Art of Βyzantium from Greek Collections. Αν. Δρανδάκη, Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή, Τούρτα Αν. (επιμ.), 2013, Μουσείο Μπενάκη, ΥΠ. ΠΟΑ., 56-57.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Γλυπτά-Ανάγλυφα

Μάρμαρο

Αφροδισιάδα (Μ. Ασία)
Χανιά

Ύψος = 56 εκ.
Πλάτος = 34 εκ.
Ύψος κεφαλής = 22 εκ.

385 μ.Χ.
385 μ.Χ. (EL)
400 μ.Χ.
400 μ.Χ. (EL)
Παλαιοχριστιανικοί χρόνοι
Παλαιοχριστιανικοί χρόνοι (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/l_3176_2d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.