Μαρμάρινο, άγαλμα της θεάς Υγείας [Λ 49]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΜαρμάρινο, άγαλμα της θεάς Υγείας [Λ 49]

Μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Υγείας, από το οποίο λείπει το κεφάλι. Η θεά απεικονίζεται κατενώπιον, επάνω σε βάση, με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό πόδι. Φέρει ποδήρη, πτυχωτό χιτώνα με κατακόρυφες πτυχές, που καλύπτει όλο τον κορμό. Το πτυχωτό, ιμάτιο, που πέφτει από τον αριστερό ώμο, αφήνει ακάλυπτα το δεξιό ώμο και το στήθος ενώ τυλίγεται σχετικά σφιχτά στον κορμό και φτάνει έως τους μηρούς. Επάνω από το ιμάτιο, στον αριστερό ώμο απεικονίζεται φίδι που διατρέχει διαγώνια τον κορμό. Με το αριστερό, λυγισμένο χέρι κρατά πυξίδα με πώμα. Το άγαλμα, που προέρχεται από την περιοχή της Απτέρας, χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, μεταξύ του 1ου αι. μ. Χ. και του 2ου αι. μ. Χ., και αποτελεί αντίγραφο προγενέστερου λατρευτικού αγάλματος, ενώ λόγω των μικρών του διαστάσεων, θεωρείται αναθηματικό. λατρευτικού αγάλματος, ενώ το ίδιο, λόγω των μικρών του διαστάσεων, θεωρείται αναθηματικό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Γλυπτά-Ανάγλυφα (EL)

Μάρμαρο

Γλυπτό (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Πλάτος= 24 εκ.
Ύψος = 55 εκ.
Πάχος= 14 εκ.

Άπτερα (Χανιά) (EL)

1ος αι. μ.Χ. (EL)
2ος αι. μ.Χ. (EL)

2014-06-12 (EL)

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.