Μαρμάρινο, άγαλμα της θεάς Υγείας [Λ 49]

Μαρμάρινο, άγαλμα της θεάς Υγείας [Λ 49]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μαρμάρινο, άγαλμα της θεάς Υγείας [Λ 49]

Μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Υγείας, από το οποίο λείπει το κεφάλι. Η θεά απεικονίζεται κατενώπιον, επάνω σε βάση, με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό πόδι. Φέρει ποδήρη, πτυχωτό χιτώνα με κατακόρυφες πτυχές, που καλύπτει όλο τον κορμό. Το πτυχωτό, ιμάτιο, που πέφτει από τον αριστερό ώμο, αφήνει ακάλυπτα το δεξιό ώμο και το στήθος ενώ τυλίγεται σχετικά σφιχτά στον κορμό και φτάνει έως τους μηρούς. Επάνω από το ιμάτιο, στον αριστερό ώμο απεικονίζεται φίδι που διατρέχει διαγώνια τον κορμό. Με το αριστερό, λυγισμένο χέρι κρατά πυξίδα με πώμα. Το άγαλμα, που προέρχεται από την περιοχή της Απτέρας, χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, μεταξύ του 1ου αι. μ. Χ. και του 2ου αι. μ. Χ., και αποτελεί αντίγραφο προγενέστερου λατρευτικού αγάλματος, ενώ λόγω των μικρών του διαστάσεων, θεωρείται αναθηματικό. λατρευτικού αγάλματος, ενώ το ίδιο, λόγω των μικρών του διαστάσεων, θεωρείται αναθηματικό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Γλυπτά-Ανάγλυφα

Μάρμαρο

Άπτερα (Χανιά)

Πλάτος= 24 εκ.
Ύψος = 55 εκ.
Πάχος= 14 εκ.

1ος αι. μ.Χ.
1ος αι. μ.Χ. (EL)
2ος αι. μ.Χ.
2ος αι. μ.Χ. (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/l_49_2d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.