Μαρμάρινο αγαλματίδιο Αναδυόμενης Αφροδίτης [Λ 67]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΜαρμάρινο αγαλματίδιο Αναδυόμενης Αφροδίτης [Λ 67]

Η θεά απεικονίζεται κατενώπιον με προτεταμένο το αριστερό πόδι. Έχει ωοειδές πρόσωπο, στενό μέτωπο, έντονα αποδοσμένα ζυγωματικά, αμυγδαλόσχημους οφθαλμούς, ενισχυμένο σαγόνι, μικρά, σαρκώδη χείλη και μακριά, στενή μύτη. Η κόμμωση αποδίδεται με πυκνούς, κυματοειδείς, βοστρύχους, χωρισμένους στη μέση που δένονται στο οπίσθιο τμήμα της κεφαλής. Η δεξιά πλευρά του κορμού αποδίδεται συντετμημένη, ενώ η αριστερή επιμηκύνεται και υψώνεται ελαφρά ο αριστερός ώμος. Το αριστερό, λυγισμένο χέρι πιθανότατα έκρυβε το στήθος ενώ το δεξί την περιοχή της αιδούς. Τα κάτω άκρα είναι ενωμένα σε όλο το ύψος τους, ενώ από τους μηρούς και χαμηλότερα καλύπτονται από πτυχωτό ιμάτιο. Το αγαλματίδιο ανήκει σε κοινό τύπο απεικόνισης της θεάς, γνωστού ως Αφροδίτη Αναδυόμενη, και χρονολογείται στον 2ο αι. π. Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Γλυπτά-Ανάγλυφα (EL)

Γλυπτό (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Πάχος = 11 εκ.
Πλάτος = 12,5 εκ.
Ύψος = 55,5 εκ.

Χανιά (EL)

200 π.Χ. (EL)
101 π.Χ. (EL)
Μέση Ελληνιστική εποχή (EL)
Ύστερη Ελληνιστική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.