Τμήμα μαρμάρινου τραπεζοφόρου με πλαστική κεφαλή Διονύσου στην εμπρόσθια όψη [Λ 286]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΤμήμα μαρμάρινου τραπεζοφόρου με πλαστική κεφαλή Διονύσου στην εμπρόσθια όψη [Λ 286]

Τμήμα μαρμάρινου τραπεζοφόρου με πλαστική κεφαλή Διονύσου στην εμπρόσθια όψη. Απεικονίζεται κατενώπιον νεαρός Διόνυσος, με ωοειδές πρόσωπο, εύσαρκες παρειές, στενό μέτωπο, μισάνοιχτους, αμυγδαλόσχημους οφθαλμούς, σχετικά έντονα αποδιδόμενα βλέφαρα, μικρά, σαρκώδη χείλη και μακριά, πλατειά μύτη. Απλή ταινία περιδένει το κεφάλι, η οποία χάνεται κάτω από το στεφάνι, από φύλλα, άνθη και καρπούς κισσού, το οποίο επιστέφει το άνω τμήμα της κεφαλής. Η κόμμωση αποδίδεται με κυματοειδείς, μακριούς βοστρύχους που χωρίζονται στη μέση. Σε αντίθεση με την επιμελώς επεξεργασμένη επιφάνεια του προσώπου, οι επιφάνειες του πεσσίσκου έχουν αφεθεί σχετικά αδρές και ιδιαίτερα η οπίσθια, στοιχείο που υποδηλώνει ότι ο τραπεζοφόρος ήταν τοποθετημένος μπροστά σε τοίχο, με τη μακριά πλευρά της πλάκας του να ακουμπά σε αυτόν, και προορίζονταν πιθανόν για τη διακόσμηση συμποσιακού χώρου ιδιωτικής κατοικίας, καθώς και για την τοποθέτηση σκευών. Το εύρημα προέρχεται από την περιοχή του Νέου Κουρνά και χρονολογείται στο 2ο αι. μ. Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Γλυπτά-Ανάγλυφα (EL)

Γλυπτό (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Ύψος = 22 εκ.
Πάχος = 17 εκ.
Πλάτος = 11,5 εκ.

Γεωργιούπολη (Κουρνάς) (EL)

101 μ.Χ. (EL)
Ρωμαϊκοί χρόνοι (EL)
2ος αι. μ.Χ. (EL)
200 μ.Χ. (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.