Μαρμάρινο άγαλμα Ηρακλή [Λ 41]

Μαρμάρινο άγαλμα Ηρακλή [Λ 41]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μαρμάρινο άγαλμα Ηρακλή [Λ 41]

Ο ήρωας απεικονίζεται κατενώπιον, σε ώριμη ηλικία, με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό πόδι. Έχει ωοειδές πρόσωπο, πλατύ μέτωπο, αμυγδαλόσχημους οφθαλμούς, έντονα αποδιδόμενα βλέφαρα, μεγάλα, σαρκώδη χείλη και μακριά, λεπτή μύτη. Η κόμμωση αποδίδεται με επάλληλες στρώσεις ογκωδών, πυκνών βοστρύχων με ελικοειδή απόληξη, ενώ η γενειάδα με πυκνούς, κοντούς, κυματοειδείς βοστρύχους. Η δεξιά πλευρά του κορμού αποδίδεται συντετμημένη, ενώ η αριστερή επιμηκύνεται και υψώνεται ελαφρά ο αριστερός ώμος. Με το δεξί, προτεταμένο χέρι στηρίζεται σε ρόπαλο, από το οποίο κρέμεται λεοντή ενώ το αριστερό χέρι είναι λυγισμένο και ακουμπά στο επάνω τμήμα του αριστερού μηρού. Για την καλύτερη ευστάθεια του αγάλματος, δίπλα στο αριστερό πόδι έχει λαξευτεί τμήμα βράχου. Η έντονη απόδοση των μυών, οι ανατομικές λεπτομέρειες και η στάση του σώματος υποδεικνύουν την ταύτιση του αγάλματος με τον τύπο του Ηρακλή Farnese, στον οποίο ο ήρωας απεικονίζεται κουρασμένος, επιζητώντας την ξεκούραση μετά την επίτευξη των άθλων του. Το άγαλμα προέρχεται από την περιοχή των Δραμίων Αποκορώνου και χρονολογείται από τον 1ο αι. π. Χ. έως και τον 4ο αι. μ. Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Γλυπτά-Ανάγλυφα

Μάρμαρο

Δράμια (Αποκορώνος)

Ύψος = 1,05 μ.
Πάχος = 31 εκ.
Πλάτος = 38,5 εκ.

324 μ.Χ.
324 μ.Χ. (EL)
4ος αι. μ.Χ.
4ος αι. μ.Χ. (EL)
31 π.Χ.
31 π.Χ. (EL)
1ος αι. π.Χ.
1ος αι. π.Χ. (EL)
Ρωμαϊκοί χρόνοι
Ρωμαϊκοί χρόνοι (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/l_41_2d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.