Λήκυθος [Π 2]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Λήκυθος [Π 2]

Τμήμα αττικής ερυθρόμορφης ληκύθου κανονικού σχήματος. Στη βάση του λαιμού ταινία με γλωσσωτό κόσμημα. Το έδαφος της παράστασης ορίζει διακοσμητική ζώνη με γραπτούς αριστερόστροφους, διακοπτόμενους μαιάνδρους που, ανά πέντε, εναλλάσσονται με τετραγωνίδιο με σταυρό και στιγμές στις γωνίες. Στην παράσταση αποδίδεται γενειοφόρος κιθαρωδός προς τα δεξιά, φορά ποδήρη χιτώνα και το μακρύ χαρακτηριστικό ένδυμα του επαγγελματία μουσικού με διακοσμητική ταινία κάτω από τις χειρίδες. Κρατά κιθάρα με ιμάντα και τραγουδά με το κεφάλι γερμένο ελαφρά προς τα πίσω, συνεπαρμένος από τους ήχους της. Στηρίζει το μουσικό όργανο στον αριστερό του ώμο και με το πλήκτρο, που φέρει στο δεξί του χέρι, κρούει τις χορδές της. Ζωγράφος του Τιθωνού. Χρονολογείται στα 480 π.Χ. Βιβλιογραφική αναφορά: ARV² 310.1 και 1644. Τζανακάκη Κ., στο: Dons des Muses. Musique et danse dans la Grèce ancienne - Μουσών Δώρα. Μουσικοί και χορευτικοί απόηχοι από την αρχαία Ελλάδα (κατάλογος Έκθεσης, Musées royaux d’ Art et d’ Histoire - Musée du Cinquantenaire, Bruxelles 2003), ΥΠΠΟ, Αθήνα 161, αρ. 51.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)


Πηλός

Χανιά
Δικαστήρια (Χανιά)

Ύψος=19εκ.
Πλάτος=11εκ.


2014-04-25
2014-04-25 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_2_2d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.