Μαρμάρινος ανδριάντας ρήτορα ή φιλοσόφου [Λ 66]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΜαρμάρινος ανδριάντας ρήτορα ή φιλοσόφου [Λ 66]

Απεικονίζεται κατενώπιον, όρθια, ανδρική μορφή, σε ώριμη ηλικία, με ελαφρώς προτεταμένο το αριστερό πόδι. Έχει ωοειδές πρόσωπο, στενό μέτωπο, τονισμένα υπερόφρυα τόξα και ζυγωματικά, αμυγδαλόσχημους οφθαλμούς με έντονα αποδιδόμενα βλέφαρα, λεπτά φρύδια, μικρά, σαρκώδη χείλη και μακριά, λεπτή μύτη. Η κόμμωση αποδίδεται με κοντούς μηνοειδείς, διατασσόμενους σε επάλληλες σειρές βοστρύχους που κατευθύνονται από το οπίσθιο τμήμα της κεφαλής προς τα εμπρός, ενώ τα γένια με κοντούς, κυματοειδείς, βοστρύχους. Για την καλύτερη ευστάθεια του αγάλματος, δίπλα στο αριστερό πόδι έχει λαξευτεί ομοίωμα θήκης για την τοποθέτηση βιβλίων. Η μορφή φέρει ιμάτιο με πλούσιες πτυχές, με το δεξί χέρι, τοποθετημένο στο στήθος, να τυλίγεται από αυτό, ενώ στο αριστερό χέρι κρατάει κύλινδρο. Το άγαλμα προέρχεται από την περιοχή της Ελύρου και χρονολογείται στον 3ο αι. μ. Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Γλυπτά-Ανάγλυφα (EL)

Μάρμαρο

Γλυπτό (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Πάχος = 53 εκ.
Ύψος = περίπου 2,25 μ.
Πλάτος = 69 εκ

Έλυρος (EL)

Ρωμαϊκοί χρόνοι (EL)
3ος αι. μ.Χ. (EL)
201 μ.Χ. (EL)
300 μ.Χ. (EL)

2014-06-12 (EL)

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.