δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠιθαμφορέας [Π 4048]

Πήλινος πιθαμφορέας, στον οποίο είχε εναποτεθεί ταφή (εγχυτρισμός). Έχει επίπεδη βάση, σώμα αμφικωνικό, λαιμό ψηλό, κυλινδρικό και δύο υπερυψωμένες, οριζόντιες λαβές, κυλινδρικής διατομής στο μέσο του σώματος. Το αγγείο φέρει γραπτή διακόσμηση καστανέρυθρου χρώματος, ανομοιογενούς, λόγω ατελούς όπτησης. Το χείλος, το λαιμό και το σώμα περιτρέχουν γραπτές, πλατιές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες δημιουργούνται ανισομεγέθεις, άβαφες ζώνες -μία στενή στο λαιμό και μία πλατιά στο σώμα- οι οποίες πληρούνται με γεωμετρικά διακοσμητικά θέματα. Η άβαφη ζώνη στο λαιμό φέρει τέσσερις, πυκνούς, επάλληλους, ομόκεντρους κύκλους, ενώ η πλατιά ζώνη στο σώμα κοσμείται από ομόκεντρους κύκλους, που διαχωρίζονται από παράλληλες κάθετες ταινίες μικρού πλάτους. Σε τμήμα του χείλους, κάτω από την πλατιά ταινία καστανού χρώματος, διακρίνεται εγχάρακτο σημείο W. Το αγγείο προέρχεται από τάφο στο Γαβαλομούρι Κισσάμου και χρονολογείται στη γεωμετρική περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Πηλός

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος χείλους= 19 εκ
Ύψος = 74εκ.

Γαβαλομούρι (Κίσσαμος - Χανιά) (EL)

Γεωμετρική εποχή (EL)
700 π.Χ. (EL)
1050 π.Χ. (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.