Χάλκινος σφυρήλατος τριποδικός λέβητας [ΜΗΤ Μ 59]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΧάλκινος σφυρήλατος τριποδικός λέβητας [ΜΗΤ Μ 59]

Χάλκινος, σφυρήλατος, τριποδικός λέβητας με ημισφαιρικό σώμα, που απολήγει σε έσω νεύον, αποστρογγυλεμένο χείλος. Στο κατώτερο τμήμα του σώματος του αγγείου είναι τοποθετημένα τρία υψηλά, τετράγωνης διατομής πόδια, που συνδέονται με το σώμα με τρία καρφιά, ενώ στο ανώτερο τμήμα είναι δύο αντιδιαμετρικά τοποθετημένες κυκλικής διατομής λαβές, οι οποίες συνδέονται με το σώμα με ένα ελλειψοειδές έλασμα και δύο καρφιά. Οι χάλκινοι τριποδικοί λέβητες είναι αγγεία μεγάλα και ασφαλώς πολύτιμα. Προέρχονται είτε, από τάφους στους οποίους είχαν εναποτεθεί ως κτερίσματα είτε, από «θησαυρούς» δηλαδή, σύνολα πολύτιμων αντικειμένων, που οι κάτοχοί τους τα έκρυψαν κατά τη διάρκεια επερχόμενου κινδύνου και δεν κατάφεραν να επιστρέψουν αργότερα για να τα αναζητήσουν. Το έκθεμα προέρχεται από τη συλλογή Μητσοτάκη και χρονολογείται στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ Β περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Θησαυρός (EL)
Ταφικό αντικείμενο (EL)
Μεταλλοτεχνία (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος χείλους = 24,5 εκ.
Ύψος = 29 εκ.

Πειραιάς (EL)

1300 π.Χ. (EL)
1200 π.Χ. (EL)
Υστερομινωική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.