δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΑμφορέας [ΜΚ Π 243]

Μελαμβαφής, ραβδωτός αμφορέας με έκτυπα, ανάγλυφα εμβλήματα. Έχει λεπτό, ψηλό, ωοειδές σώμα, με έντονο ώμο, στενό, κυλινδρικό λαιμό, έντονα έξω νεύον χείλος και δύο κάθετες, στριφτές λαβές από το λαιμό στον ώμο, στη βάση των οποίων διακρίνεται πλαστική κεφαλή ευειδούς Μέδουσας (Μέδουσα Rondanini) σε έξεργο ανάγλυφο. Η βάση είναι κωνική και σχηματίζει πλαστικό δακτύλιο στο σημείο μετάβασης προς το σώμα, στο οποίο διακρίνονται δύο πλατειές ζώνες με κατακόρυφες εγχαράξεις-ραβδώσεις, οι οποίες διαχωρίζονται με ταινίες, μία στο λαιμό και μία στο μέσον του σώματος, με γραπτή διακόσμηση λευκής βαφής του τύπου «Δυτικής Κλιτύος». Στην ανώτερη, κοντά στον ώμο, ζώνη με ραβδώσεις διακρίνονται έκτυπα, ανάγλυφα, επίθετα εμβλήματα με παράσταση στην οποία απεικονίζεται γυμνός, ρωμαλέος άνδρας κατενώπιον, να κρατά δόρυ με το δεξί χέρι και ασπίδα ακουμπισμένη στο έδαφος με το αριστερό. Η ασπίδα κοσμείται με γοργόνιο. Ίσως, πρόκειται για τον Άρη ή τον Αχιλλέα. Το έκθεμα προέρχεται από τη Φαλάσαρνα και χρονολογείται στα μέσα του 3ου αι. π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Πλάτος = 26 εκ.
Ύψος = 55 εκ.

Φαλάσαρνα (EL)

Μέσα 3ου αι. π.Χ. (EL)
Μέση Ελληνιστική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.