Αμφορέας [ΜΚ Π 243]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Αμφορέας [ΜΚ Π 243]

Μελαμβαφής, ραβδωτός αμφορέας με έκτυπα, ανάγλυφα εμβλήματα. Έχει λεπτό, ψηλό, ωοειδές σώμα, με έντονο ώμο, στενό, κυλινδρικό λαιμό, έντονα έξω νεύον χείλος και δύο κάθετες, στριφτές λαβές από το λαιμό στον ώμο, στη βάση των οποίων διακρίνεται πλαστική κεφαλή ευειδούς Μέδουσας (Μέδουσα Rondanini) σε έξεργο ανάγλυφο. Η βάση είναι κωνική και σχηματίζει πλαστικό δακτύλιο στο σημείο μετάβασης προς το σώμα, στο οποίο διακρίνονται δύο πλατειές ζώνες με κατακόρυφες εγχαράξεις-ραβδώσεις, οι οποίες διαχωρίζονται με ταινίες, μία στο λαιμό και μία στο μέσον του σώματος, με γραπτή διακόσμηση λευκής βαφής του τύπου «Δυτικής Κλιτύος». Στην ανώτερη, κοντά στον ώμο, ζώνη με ραβδώσεις διακρίνονται έκτυπα, ανάγλυφα, επίθετα εμβλήματα με παράσταση στην οποία απεικονίζεται γυμνός, ρωμαλέος άνδρας κατενώπιον, να κρατά δόρυ με το δεξί χέρι και ασπίδα ακουμπισμένη στο έδαφος με το αριστερό. Η ασπίδα κοσμείται με γοργόνιο. Ίσως, πρόκειται για τον Άρη ή τον Αχιλλέα. Το έκθεμα προέρχεται από τη Φαλάσαρνα και χρονολογείται στα μέσα του 3ου αι. π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη

Πηλός

Φαλάσαρνα

Πλάτος = 26 εκ.
Ύψος = 55 εκ.

Μέσα 3ου αι. π.Χ.
Μέσα 3ου αι. π.Χ. (EL)
Μέση Ελληνιστική εποχή
Μέση Ελληνιστική εποχή (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/mk_p_243_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.