δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠελίκη [Π 2228]

Η ερυθρόμορφη πελίκη φέρει μελανό εξίτηλο γάνωμα, που κατά τόπους είναι ανομοιογενές. Έχει λοξότμητο, ελαφρά κυρτό χείλος, κοσμημένο εξωτερικά με οριζόντια σειρά γραπτού ιωνικού κυματίου. Ο λαιμός έχει κυρτά τοιχώματα, το σώμα είναι σφαιρικό και η βάση δακτυλιόσχημη. Οι λαβές είναι κάθετες, ελλειπτικής διατομής με νεύρωση στην εξωτερική πλευρά. Και στις δύο πλευρές του σώματος εικονίζονται παραστάσεις πλαισιωμένες επάνω και κάτω από οριζόντια σειρά ιωνικών κυματίων. Στη μία όψη διακρίνεται προτομή Αμαζόνας, εκατέρωθεν της οποίας εικονίζονται προτομή γρύπα και αλόγου στραμμένων προς τα δεξιά. Η Αμαζόνα φορά φρυγικό σκούφο με κόσμηση λευκών στιγμών στην παρυφή του. Στην άλλη πλευρά απεικονίζονται δύο όρθιες, νεανικές μορφές με ιμάτιο. Ανάμεσά τους διακρίνεται δυσερμήνευτο αντικείμενο με χιαστές γραμμές. Πρόκειται για αγγείο μεταφοράς υγρών και είχε εναποτεθεί ως κτέρισμα σε τάφο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Ύψος = 28, 5 εκ
Διάμετρος βάσης = 10,8 εκ.

Φαλάσαρνα (EL)

Αρχές 3ου αι. π.Χ. (EL)
Τέλη 4ου αι. π.Χ. (EL)
Πρώιμη Ελληνιστική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.