Ειδώλιο ταύρου [Π 7269]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΕιδώλιο ταύρου [Π 7269]

Πήλινο ειδώλιο Ταύρου. Ο κορμός και πόδια είναι τροχήλατα, ενώ το κεφάλι είναι κατασκευασμένο με μήτρα. Τα επιμέρους στοιχεία όπως η ουρά, τα γεννητικά όργανα, τα κέρατα και τα αυτιά είναι χειροποίητα και επίθετα. Η κατασκευή του ειδωλίου είναι αρκετά επιμελημένη, με έντονη προσπάθεια φυσιοκρατικής απόδοσης. Στο κεφάλι αποδίδεται το τρίχωμα και τα βλέφαρα με λεπτές εγχαράξεις, οι οποίες έχουν σχηματιστεί πριν από την όπτηση. Τα πόδια είναι συμπαγή, με τονισμένη πλαστική απόδοση. Χαρακτηριστική είναι η συστροφή του κεφαλιού, αρκετά ασυνήθιστη στο σύνολο των ειδωλίων. Πολλές οπές παρατηρούνται στον κορμό και στο κεφάλι, οι οποίες χρησίμευαν για την κυκλοφορία του ζεστού αέρα στο εσωτερικό του ειδωλίου κατά την όπτηση. Βρέθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλα ειδώλια ταύρων στον κεντρικό χώρο απόθεσης του ιερού, κοντά σε βωμό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Ειδώλια (EL)

Πηλός

Ειδώλιο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Μήκος = 18,7 εκ.
Ύψος = 17,6 εκ.
Πλάτος = 7 εκ.

Τσισκιανά (Σέλινο) (EL)

67 π.Χ. (EL)
323 π.Χ. (EL)
Ελληνιστική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.