Ειδώλιο ταύρου [Π 7210]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΕιδώλιο ταύρου [Π 7210]

Πήλινο ειδώλιο Ταύρου. Ο κορμός και τα πόδια είναι τροχήλατα, ενώ το κεφάλι έχει κατασκευαστεί με μήτρα. Τα επιμέρους στοιχεία όπως ουρά, τα γεννητικά όργανα, τα κέρατα και τα αυτιά είναι χειροποίητα και επίθετα. Λεπτή στρώση πηλού επικαλύπτει τις ενώσεις των ποδιών και του λαιμού με το κεφάλι. Το ειδώλιο είναι σχετικά προσεγμένης κατασκευής. Τα μάτια και το ρύγχος έχουν αποδοθεί με γραπτή διακόσμηση. Οι πτυχώσεις του λαιμού και τα οπίσθια τονίζονται επίσης με γραπτές ταινίες, ενώ με σχετική πλαστικότητα αποδίδεται ο κορμός και το κεφάλι. Οι οπές στα πόδια και στον κορμό χρησίμευαν για την κυκλοφορία του ζεστού αέρα στο εσωτερικό του ειδωλίου κατά την όπτηση. Βρέθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλα ειδώλια ταύρων στον κεντρικό χώρο απόθεσης του ιερού, κοντά στο βωμό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Ειδώλια (EL)

Ειδώλιο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Ύψος = 17,4 εκ.
Πλάτος = 6,9 εκ.
Μήκος = 17 εκ.

Τσισκιανά (Σέλινο) (EL)

67 π.Χ. (EL)
323 π.Χ. (EL)
Ελληνιστική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.