Πήλινο, χειροποίητο αγγείο [Π 162]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠήλινο, χειροποίητο αγγείο [Π 162]

Πήλινο αγγείο με αποφύσεις, σε σχήμα κεφαλής ζώου. Έχει ατρακτοειδές σώμα, σχεδόν επίπεδο ώμο, στενό κυλινδρικό λαιμό και ελαφρά έσω νεύον, αποστρογγυλεμένο χείλος. Στον πυθμένα φέρει τέσσερις διάτρητες, τριγωνικού σχήματος αποφύσεις-στηρίγματα, ενώ δύο ζεύγη διπλών διάτρητων, τριγωνικού σχήματος αποφύσεων είναι τοποθετημένα στα στενότερα άκρα του σώματος, εν είδει λαβών. Το σώμα απολήγει στα δύο μακρύτερα άκρα του σε κεφαλές ζώου, τα οποία έκαστα αποδίδονται με οξύ ρύγχος και μυτερά αυτιά ή κέρατα, ενώ οι κυκλικοί οφθαλμοί των ζώων σχηματίζονται εμπίεστα και το στόμα δηλώνεται με οριζόντια εγχάραξη. Κατά τόπους διακρίνεται ερυθρή βαφή, η οποία πιθανόν, κάλυπτε ολόκληρο το αγγείο. Το έκθεμα προέρχεται από τη συλλογή Μητσοτάκη και χρονολογείται στη Πρωτομινωική Ι περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος = 8 εκ.
Ύψος = 8,1 εκ.

2900 π.Χ. (EL)
3650 π.Χ. (EL)
Πρωτομινωική εποχή (EL)
Τελική Νεολιθική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.