Πήλινο, κοίλο, τροχήλατο ειδώλιο ταύρου [Π 197]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠήλινο, κοίλο, τροχήλατο ειδώλιο ταύρου [Π 197]

Πήλινο, κοίλο, τροχήλατο ειδώλιο ταύρου. Το κυλινδρικό σώμα κοσμείται από ολόβαφους κύκλους στο κέντρο και ολόβαφες, ελλειψοειδείς κηλίδες στο πίσω και στο μπροστά τμήμα του. Πλαστικά αποδίδονται η ουρά, με επιμήκη, επίθετη λωρίδα, καθώς και τα αυτιά. Τα μάτια υποδηλώνονται με ανάγλυφη προεξοχή με πολύ μικρή οπή στην κορυφή της ενώ τα ρουθούνια στο ρύγχος με βαθειές, κυκλικές εγκοπές. Στην ανώτερη επιφάνεια του σώματος, στο ύψος του ώμου, διακρίνεται κυκλική οπή. Τα πόδια αποδίδονται με τέσσερις, ελλειπτικής διατομής και ημισφαιρικής όψης, αποφύσεις – στηρίγματα που φέρουν διαμπερή οπή για την τοποθέτηση πιθανόν ξύλινων αξόνων, στα άκρα των οποίων προσαρτούνταν πιθανότατα ρόδες. Ο ταύρος αποτελεί το κατεξοχήν ιερό σύμβολο της μινωικής θρησκείας, ήδη από την Προανακτορική περίοδο και το συγκεκριμένο εύρημα είχε πιθανότατα τελετουργικό χαρακτήρα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Ειδώλια (EL)

Πηλός

Ειδώλιο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Ύψος = 12,2 εκ.
Πλάτος = 10 εκ.
Μήκος = 22,5 εκ.

Μόχλος (EL)
Μεσαρά (EL)

1900 π.Χ. (EL)
2160 π.Χ. (EL)
Μεσομινωική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.