Θηριομορφικός σφραγιδόλιθος [Σ 38]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΘηριομορφικός σφραγιδόλιθος [Σ 38]

Θηριομορφικός σφραγιδόλιθος με διαμπερείς οπές, κατασκευασμένος από ελεφαντόδοντο. Απεικονίζει λαιμό και κεφάλι ζώου, με επίπεδη σφραγιστική επιφάνεια στο κάτω μέρος. Το σωζόμενο μάτι αποδίδεται με αμυγδαλοειδείς εγχαράξεις και έντονα τονισμένη κόρη, ενώ με οριζόντια εγχάραξη δηλώνεται το στόμα. Στη σφραγιστική επιφάνεια διακρίνονται τέσσερα -τοποθετημένα ανά δύο- εραλδικά τετράποδα με ανασηκωμένες τις ουρές, σε κυκλική διάταξη, που πιθανόν απεικονίζουν λιοντάρια. Το ένα ζεύγος αποδίδεται με αντωπά τα εμπρόσθια πόδια, ενώ το άλλο με αντωπά τα οπίσθια πόδια και το κεφάλι στραμμένο προς τα πίσω. Το αντικείμενο προέρχεται από τη συλλογή Μητσοτάκη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Πινακίδες-Δισκία-Σφραγίσματα (EL)

Ελεφαντόδοντο

Σφράγισμα (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος Σφαιρικής Επιφάνειας = 2,11 εκ.
Ύψος = 2,24 εκ.

2300 π.Χ. (EL)
1650 π.Χ. (EL)
Πρωτομινωική εποχή (EL)
Μεσομινωική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.