Μελανόμορφη, οφθαλμωτή κύλικα [Π 420]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΜελανόμορφη, οφθαλμωτή κύλικα [Π 420]

Μελανόμορφη, οφθαλμωτή κύλικα, με αβαθές, ημισφαιρικό σώμα, σχετικά χαμηλό και λεπτό, κυλινδρικό πόδι, επίπεδη, κυκλική βάση, με οπή εσωτερικά, χείλος ελάχιστα έξω νεύον και δύο οριζόντιες, κυκλικής διατομής λαβές. Στις δύο όψεις του σώματος, μεταξύ των οφθαλμών, απεικονίζεται η μορφή του Διονύσου σε κατατομή, στραμμένη προς τα δεξιά, καθισμένη σε δίρφο, κρατώντας κέρας αφθονίας. Τη μορφή περιβάλλουν κλαδιά αμπέλου. Εκατέρωθεν των οφθαλμών εικονίζονται σάτυροι σε κατατομή, στραμμένοι, επίσης, προς τα δεξιά, με εκείνον στη δεξιά πλευρά να στρέφει το κεφάλι προς το Διόνυσο, και εκείνο στην αριστερή πλευρά να κρατά επίμηκες κέρατο. Στη βάση των λαβών εικονίζεται φύλλο κισσού ενώ στο μετάλλιο στον πυθμένα απεικονίζεται σάτυρος σε διασκελισμό με στραμμένο το κεφάλι προς τα πίσω. Η κύλικα ήταν το κατ’ εξοχήν αγγείο πόσεως για κρασί, που χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια, ενώ οι μεγάλοι κατενώπιον οφθαλμοί παρέπεμπαν πιθανώς σε λαϊκές δοξασίες για το "κακό μάτι" και την αποτροπή της βασκανίας ή απλώς προειδοποιούσαν τους χρήστες των αγγείων για την απώλεια της συνείδησης που επέφερε η υπερβολική κατανάλωση κρασιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Ύψος = 8,8 εκ.
Διάμετρος χείλους = 20,5 εκ.

Ύστερη Αρχαϊκή εποχή (EL)
Αρχές 5ου αι. π.Χ. (EL)
Πρώιμη Κλασική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.