Μελανόμορφη, οφθαλμωτή κύλικα [Π 420]

Μελανόμορφη, οφθαλμωτή κύλικα [Π 420]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μελανόμορφη, οφθαλμωτή κύλικα [Π 420]

Μελανόμορφη, οφθαλμωτή κύλικα, με αβαθές, ημισφαιρικό σώμα, σχετικά χαμηλό και λεπτό, κυλινδρικό πόδι, επίπεδη, κυκλική βάση, με οπή εσωτερικά, χείλος ελάχιστα έξω νεύον και δύο οριζόντιες, κυκλικής διατομής λαβές. Στις δύο όψεις του σώματος, μεταξύ των οφθαλμών, απεικονίζεται η μορφή του Διονύσου σε κατατομή, στραμμένη προς τα δεξιά, καθισμένη σε δίρφο, κρατώντας κέρας αφθονίας. Τη μορφή περιβάλλουν κλαδιά αμπέλου. Εκατέρωθεν των οφθαλμών εικονίζονται σάτυροι σε κατατομή, στραμμένοι, επίσης, προς τα δεξιά, με εκείνον στη δεξιά πλευρά να στρέφει το κεφάλι προς το Διόνυσο, και εκείνο στην αριστερή πλευρά να κρατά επίμηκες κέρατο. Στη βάση των λαβών εικονίζεται φύλλο κισσού ενώ στο μετάλλιο στον πυθμένα απεικονίζεται σάτυρος σε διασκελισμό με στραμμένο το κεφάλι προς τα πίσω. Η κύλικα ήταν το κατ’ εξοχήν αγγείο πόσεως για κρασί, που χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια, ενώ οι μεγάλοι κατενώπιον οφθαλμοί παρέπεμπαν πιθανώς σε λαϊκές δοξασίες για το "κακό μάτι" και την αποτροπή της βασκανίας ή απλώς προειδοποιούσαν τους χρήστες των αγγείων για την απώλεια της συνείδησης που επέφερε η υπερβολική κατανάλωση κρασιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη

Πηλός

Ύψος = 8,8 εκ.
Διάμετρος χείλους = 20,5 εκ.

Ύστερη Αρχαϊκή εποχή
Ύστερη Αρχαϊκή εποχή (EL)
Αρχές 5ου αι. π.Χ.
Αρχές 5ου αι. π.Χ. (EL)
Πρώιμη Κλασική εποχή
Πρώιμη Κλασική εποχή (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_420_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.