Πυξίδα [Π 388Α]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Πυξίδα [Π 388Α]

Πυξίδα (Π 388 Α), τύπος αγγείου που χρησίμευε για την αποθήκευση ειδών καλλωπισμού. Έχει κωνικό – απιόσχημο σώμα, επίπεδη, δισκοειδή βάση, ευθύ χείλος και δύο κατακόρυφες λαβές, ελλειπτικής διατομής στον ώμο. Το χείλος, εσωτερικά και εξωτερικά, η βάση και το ανώτερο τμήμα των λαβών είναι ολόβαφα. Στο σώμα, σε ζώνη που ορίζεται από δύο οριζόντιες ταινίες με μαίανδρο, εικονίζονται σε οριζόντια διάταξη ανθέμια εναλλασσόμενα με άνθη λωτού. Στον ώμο, στη ζώνη που ορίζεται επάνω από ταινία αμέσως κάτω από το χείλος, και κάτω από ομάδα επάλληλων, οριζόντιων ταινιών, εικονίζονται δύο επάλληλες ταινίες από φύλλα κισσού σε οριζόντια διάταξη. Στο κατώτερο τμήμα του σώματος έως τη βάση διακρίνονται επάλληλες κατακόρυφες γραμμές και κάτω από αυτές ομάδα τριών επάλληλων οριζόντιων ταινιών. Το εύρημα προέρχεται από ταφικό σύνολο και είχε εναποτεθεί σε αυτό ως κτέρισμα γυναικείας ταφής.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)


Πηλός

Ύψος = 30 εκ.

Ύστερη Αρχαϊκή εποχή
Ύστερη Αρχαϊκή εποχή (EL)
Τέλη 6ου αι. π.Χ.
Τέλη 6ου αι. π.Χ. (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_388_a_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.