δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠυξίδα [Π 388Α]

Πυξίδα (Π 388 Α), τύπος αγγείου που χρησίμευε για την αποθήκευση ειδών καλλωπισμού. Έχει κωνικό – απιόσχημο σώμα, επίπεδη, δισκοειδή βάση, ευθύ χείλος και δύο κατακόρυφες λαβές, ελλειπτικής διατομής στον ώμο. Το χείλος, εσωτερικά και εξωτερικά, η βάση και το ανώτερο τμήμα των λαβών είναι ολόβαφα. Στο σώμα, σε ζώνη που ορίζεται από δύο οριζόντιες ταινίες με μαίανδρο, εικονίζονται σε οριζόντια διάταξη ανθέμια εναλλασσόμενα με άνθη λωτού. Στον ώμο, στη ζώνη που ορίζεται επάνω από ταινία αμέσως κάτω από το χείλος, και κάτω από ομάδα επάλληλων, οριζόντιων ταινιών, εικονίζονται δύο επάλληλες ταινίες από φύλλα κισσού σε οριζόντια διάταξη. Στο κατώτερο τμήμα του σώματος έως τη βάση διακρίνονται επάλληλες κατακόρυφες γραμμές και κάτω από αυτές ομάδα τριών επάλληλων οριζόντιων ταινιών. Το εύρημα προέρχεται από ταφικό σύνολο και είχε εναποτεθεί σε αυτό ως κτέρισμα γυναικείας ταφής.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)
Πυξίδα (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Ύψος = 30 εκ.

Ύστερη Αρχαϊκή εποχή (EL)
Τέλη 6ου αι. π.Χ. (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.