Μελανόμορφη κύλικα [Π 10336]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΜελανόμορφη κύλικα [Π 10336]

Μελανόμορφη κύλικα, σχετικά μικρών διαστάσεων, με ημισφαιρικό σώμα, σχετικά λεπτό, κυλινδρικό πόδι, επίπεδη, κυκλική βάση, με οπή εσωτερικά, χείλος ελαφρά έξω νεύον, και δύο οριζόντιες, ελαφρά υπερυψωμένες, κυκλικής διατομής λαβές. Οι λαβές, το χείλος εξωτερικά, και το σώμα εσωτερικά είναι ολόβαφες. Η διακόσμηση στο σώμα διατάσσεται σε ζώνες, διαχωρισμένες από σειρές λεπτών ταινιών με ακτινωτό κόσμημα και σχηματοποιημένο στεφάνι φύλλων μυρτιάς. Κάτω από τη βάση των λαβών διακρίνεται βλαστός που απολήγει σε ανθέμιο και ακολουθεί σειρά στιγμών που διακόπτεται στο κέντρο της μίας πλευράς από παράσταση Χίμαιρας, και Σειρήνας ή Κύκνου στην άλλη πλευρά, στραμμένων προς τα δεξιά. Αμέσως κάτω από το χείλος, εξωτερικά, διακρίνεται σειρά κάθετων γραμμών εναλλασσόμενων με γλώσσες. Το αγγείο βρέθηκε έξω από το χείλος ταφικού πίθου, στον οποίο είχε εναποτεθεί ταφή (εγχυτρισμός), χρονολογημένη στο τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π. Χ., και είχε χρησιμοποιηθεί σε τελετές κατά την διάρκεια της ταφής, που περιελάμβαναν και προσφορές υγρών (χοαί).

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)
Ταφικό αντικείμενο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Διάμετρος = 14 εκ.
Ύψος = 8,7 εκ.
Διάμετρος βάσης = 6,1 εκ.

Χανιά (EL)
Αττική (EL)
Οδός Δ. Κοκότση (EL)

Ύστερη Αρχαϊκή εποχή (EL)
530 π.Χ. (EL)
Μέση Αρχαϊκή εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.