Μελανόμορφη κύλικα [Π 10336]

Μελανόμορφη κύλικα [Π 10336]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μελανόμορφη κύλικα [Π 10336]

Μελανόμορφη κύλικα, σχετικά μικρών διαστάσεων, με ημισφαιρικό σώμα, σχετικά λεπτό, κυλινδρικό πόδι, επίπεδη, κυκλική βάση, με οπή εσωτερικά, χείλος ελαφρά έξω νεύον, και δύο οριζόντιες, ελαφρά υπερυψωμένες, κυκλικής διατομής λαβές. Οι λαβές, το χείλος εξωτερικά, και το σώμα εσωτερικά είναι ολόβαφες. Η διακόσμηση στο σώμα διατάσσεται σε ζώνες, διαχωρισμένες από σειρές λεπτών ταινιών με ακτινωτό κόσμημα και σχηματοποιημένο στεφάνι φύλλων μυρτιάς. Κάτω από τη βάση των λαβών διακρίνεται βλαστός που απολήγει σε ανθέμιο και ακολουθεί σειρά στιγμών που διακόπτεται στο κέντρο της μίας πλευράς από παράσταση Χίμαιρας, και Σειρήνας ή Κύκνου στην άλλη πλευρά, στραμμένων προς τα δεξιά. Αμέσως κάτω από το χείλος, εξωτερικά, διακρίνεται σειρά κάθετων γραμμών εναλλασσόμενων με γλώσσες. Το αγγείο βρέθηκε έξω από το χείλος ταφικού πίθου, στον οποίο είχε εναποτεθεί ταφή (εγχυτρισμός), χρονολογημένη στο τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π. Χ., και είχε χρησιμοποιηθεί σε τελετές κατά την διάρκεια της ταφής, που περιελάμβαναν και προσφορές υγρών (χοαί).

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη

Πηλός

Αττική
Χανιά
Οδός Δ. Κοκότση

Διάμετρος = 14 εκ.
Ύψος = 8,7 εκ.
Διάμετρος βάσης = 6,1 εκ.

Ύστερη Αρχαϊκή εποχή
Ύστερη Αρχαϊκή εποχή (EL)
530 π.Χ.
530 π.Χ. (EL)
Μέση Αρχαϊκή εποχή
Μέση Αρχαϊκή εποχή (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_10336_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.