Τριφυλλόστομη οινοχόη [Π 10337]

Τριφυλλόστομη οινοχόη [Π 10337]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Τριφυλλόστομη οινοχόη [Π 10337]

Τριφυλλόστομη οινοχόη, με σφαιρικό, πεπιεσμένο σώμα, δακτυλιόσχημη βάση, ευρύ, κυλινδρικό λαιμό, χείλος έξω νεύον, με τριφυλλόσχημο στόμιο και μια κάθετη, κυκλικής διατομής λαβή από το χείλος στον ώμο, έντονα υπερυψωμένη πάνω από το χείλος. Φέρει γραπτή διακόσμηση από καστανέρυθρη βαφή. Ομάδες, επάλληλων, οριζόντιων ταινιών κοσμούν το σώμα του αγγείου, ενώ κάτω από τη βάση του λαιμού, στον ώμο, διακρίνεται ταινία από κρεμάμενα, κλειστά άνθη λωτού. Τη βάση και την αρχή του λαιμού διατρέχουν σειρές από μικρά, επάλληλα, κατακόρυφα γραμμίδια, ορίζοντας διακοσμητική ζώνη, κοσμημένη από τετράγωνα εναλλασσόμενα με ρόμβους, σε οριζόντια διάταξη. Στο χείλος εξωτερικά απεικονίζονται οφθαλμοί, αποτροπαϊκού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων διακρίνονται ομόκεντροι κύκλοι, με την περιφέρεια του εξωτερικότερου να αποδίδεται με στιγμές, ενώ εκατέρωθεν τους διακρίνονται ρόδακες σχηματισμένοι από κυκλικές στιγμές. Το αγγείο βρέθηκε έξω από το χείλος ταφικού πίθου, στον οποίο είχε εναποτεθεί ταφή (εγχυτρισμός), χρονολογημένη στο τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π. Χ., και είχε χρησιμοποιηθεί σε τελετές κατά την διάρκεια της ταφής, που περιελάμβαναν και προσφορές υγρών (χοαί).

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη

Πηλός

Χανιά
Οδός Δ. Κοκότση

Πλ.σ. = 12,8 εκ.
Ύψος = 18 εκ.

Μέση Αρχαϊκή εποχή
Μέση Αρχαϊκή εποχή (EL)
Μέσα 6ου αι. π.Χ.
Μέσα 6ου αι. π.Χ. (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)




Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_10337_3d



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.