Τριφυλλόστομη οινοχόη [Π 10337]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΤριφυλλόστομη οινοχόη [Π 10337]

Τριφυλλόστομη οινοχόη, με σφαιρικό, πεπιεσμένο σώμα, δακτυλιόσχημη βάση, ευρύ, κυλινδρικό λαιμό, χείλος έξω νεύον, με τριφυλλόσχημο στόμιο και μια κάθετη, κυκλικής διατομής λαβή από το χείλος στον ώμο, έντονα υπερυψωμένη πάνω από το χείλος. Φέρει γραπτή διακόσμηση από καστανέρυθρη βαφή. Ομάδες, επάλληλων, οριζόντιων ταινιών κοσμούν το σώμα του αγγείου, ενώ κάτω από τη βάση του λαιμού, στον ώμο, διακρίνεται ταινία από κρεμάμενα, κλειστά άνθη λωτού. Τη βάση και την αρχή του λαιμού διατρέχουν σειρές από μικρά, επάλληλα, κατακόρυφα γραμμίδια, ορίζοντας διακοσμητική ζώνη, κοσμημένη από τετράγωνα εναλλασσόμενα με ρόμβους, σε οριζόντια διάταξη. Στο χείλος εξωτερικά απεικονίζονται οφθαλμοί, αποτροπαϊκού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων διακρίνονται ομόκεντροι κύκλοι, με την περιφέρεια του εξωτερικότερου να αποδίδεται με στιγμές, ενώ εκατέρωθεν τους διακρίνονται ρόδακες σχηματισμένοι από κυκλικές στιγμές. Το αγγείο βρέθηκε έξω από το χείλος ταφικού πίθου, στον οποίο είχε εναποτεθεί ταφή (εγχυτρισμός), χρονολογημένη στο τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π. Χ., και είχε χρησιμοποιηθεί σε τελετές κατά την διάρκεια της ταφής, που περιελάμβαναν και προσφορές υγρών (χοαί).

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)
Ταφικό αντικείμενο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Πλ.σ. = 12,8 εκ.
Ύψος = 18 εκ.

Χανιά (EL)
Οδός Δ. Κοκότση (EL)

Μέση Αρχαϊκή εποχή (EL)
Μέσα 6ου αι. π.Χ. (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.