Πολλά φίδια μεγάλα που βρίσκονται ακόμα στη Ρόδο οι χωρικοί μας τα φαντάζονται με κέρατα. Και οι αρχαίοι ένα είδος τέτοιων φιδιών τα ωνόμαζαν κερασφόρα (Ηροδ. Β. 74). Δια τούτο οι γόητες και οι γύρτες έπλασαν την θαυμασίαν προέλευσιν των κεράτων στα οποία απέδιδαν ιαματικάς δυνάμεις. Επειδή όμως φυσικά κέρατα φιδιών ήταν δυσκοόεύρετα επενόησαν πως ότι τα φίδια φεύγουν με το κάπνισμα του ελαφροκεράτου : Mε ελαφροκέρατο καπνίζουν ακόμα στη Ρόδο τους σταύλους για να επιτύχουν την απομάκρυνσιν τω φιδιών.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠολλά φίδια μεγάλα που βρίσκονται ακόμα στη Ρόδο οι χωρικοί μας τα φαντάζονται με κέρατα. Και οι αρχαίοι ένα είδος τέτοιων φιδιών τα ωνόμαζαν κερασφόρα (Ηροδ. Β. 74). Δια τούτο οι γόητες και οι γύρτες έπλασαν την θαυμασίαν προέλευσιν των κεράτων στα οποία απέδιδαν ιαματικάς δυνάμεις. Επειδή όμως φυσικά κέρατα φιδιών ήταν δυσκοόεύρετα επενόησαν πως ότι τα φίδια φεύγουν με το κάπνισμα του ελαφροκεράτου : Mε ελαφροκέρατο καπνίζουν ακόμα στη Ρόδο τους σταύλους για να επιτύχουν την απομάκρυνσιν τω φιδιών.Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (EL)
Hellenic Folklore Research Centre, Academy of Athens (EN)

Εφημ. “Δωδεκάνησος” εν Αλεξανδρεία, έτ. ΣΤ, αρ. Φύλ. 273

Ρόδος (EL)

Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.