ΖΟΥΝΗ Όπυ (1941-2008) “Βέλος”, 1992

ΖΟΥΝΗ Όπυ (1941-2008) “Βέλος”, 1992

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΖΟΥΝΗ Όπυ (1941-2008) “Βέλος”, 1992 (EL)

ΖΟΥΝΗ Όπυ (1941-2008) (EL)

H παρατήρηση της φύσης, τα συγκεκριμένα στοιχεία της ορατής πραγματικότητας -η θάλασσα, η έρημος, ο ουρανός, αλλά και το σύγχρονο περιβάλλον- ο χώρος γενικά και η μεταφορά του στο επίπεδο του πίνακα, είναι το αντικείμενο πειραματισμών και μελέτης εδώ και τριάντα χρόνια για τη Zούνη. Mε μόνα παραστατικά μέσα μερικά χρώματα μαζί με μαύρο και άσπρο σε συνδυασμό με οριζόντιες και κάθετες γραμμές, ανυψώνει τη φύση σ` ένα επίπεδο καθολικής αρμονίας, όπου κυριαρχεί η αναζήτηση της ουσίας της ιδέας, μέσα από τη συνεχή αφαίρεση και απλοποίηση. Mε τη βοήθεια της γεωμετρίας και το μαθηματικό λογισμό συστηματοποιεί τη σκέψη της οδηγώντας την ως την οφθαλμαπάτη, ενώ η ανθρώπινη απουσία επιτείνει την απεραντοσύνη του απείρου. Kαι όταν σε κάποια φάση της εργασίας της τα γεωμετρικά κενά γεμίζουν άπειρες ζωγραφιστές πινελιές -λουλούδια, φλόγες, ουρανός, λειβάδια- δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά την έκφραση πληρότητας, την αίσθηση γαλήνης, τη σύζευξη ευαισθησίας και λογικής. (EL)

Ακρυλικό σε μουσαμά (EL)


1992


Η γενιά του 1960 (EL)
20ός αιώνας (EL)


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.