ΠΑΝΤΑΖΗΣ Περικλής (1849-1884) “Οι εκβολές του ποταμού Εσκώ”

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Περικλής (1849-1884) “Οι εκβολές του ποταμού Εσκώ”

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΠΑΝΤΑΖΗΣ Περικλής (1849-1884) “Οι εκβολές του ποταμού Εσκώ” (EL)

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Περικλής (1849-1884) (EL)

Μια σειρά έργων, που φιλοτέχνησε ο Πανταζής στα περίχωρα των Βρυξελλών στις όχθες των ποταμών Lesse, Meuse και Escaut ή στις γύρω από τις Βρυξέλλες περιοχές, δείχνουν πώς αντιλαμβάνεται ο καλλιτέχνης την απεικόνιση του τοπίου σε μια «επί τόπου» απόδοση ενός συνεχούς «γίγνεσθαι» στη φύση, η οποία εκδηλώνεται μέσα από την αλήθεια των χρωμάτων, την ποικιλία του φωτός, την υποταγή στη διαρκή κίνηση και ρευστότητα. Στο έργο «Οι εκβολές του ποταμού Escaut» είναι τα κινούμενα παιγνίδια του φωτός στον μουντό ουρανό του Βορρά, που διατρυπά τα χρυσαφένια σύννεφα και ανακλάται στα νερά του ποταμού βάφοντάς τα και αυτά χρυσά. Με παχύρρευστο λαμπερό χρώμα στα σύννεφα ή τα νερά προσπαθεί να αποδώσει τη ρευστότητα του τοπίου, ενώ το βαθύ πράσινο των δέντρων έχει γίνει σχεδόν καφέ από τους θερμούς τόνους του φωτός. (EL)

Λάδι σε ξύλο (EL)


19ος Αιώνας (EL)
Προϊμπρεσιονιστικές τάσεις (EL)


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.