ΞΥΔΙΑΣ Νικόλαος (1826-1909) “Αλληγορική σκηνή”, 1862

 

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
κοινοποιήστε το τεκμήριο


1862 (EL)
ΞΥΔΙΑΣ Νικόλαος (1826-1909) “Αλληγορική σκηνή”, 1862 (EL)

ΞΥΔΙΑΣ Νικόλαος (1826-1909) (EL)

Ο Νικόλαος Ξυδιάς, ζωγράφος γεννημένος στην Κεφαλονιά, αρχικά ακολούθησε για τις σπουδές του τον ίδιο δρόμο που έπαιρναν οι συμπατριώτες του προς τη Βενετία και τη Ρώμη, για να καταλήξει, όμως, στο Παρίσι, όπου τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε περίπου τριάντα χρόνια, έχοντας έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Βαθιά επηρεασμένος από τη ζωγραφική της «Δεύτερης Αυτοκρατορίας», η οποία εξέφραζε μια συνεχώς ανερχόμενη αστική τάξη, ασχολήθηκε με θέματα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, στα οποία οι μυθολογικές ή αλληγορικές σκηνές, ενώ αποτελούσαν πρότυπα αρετής και ηθικού μεγαλείου, εντούτοις δεν ήταν παρά προφάσεις για να παρακαμφθεί η προσποιητή αιδημοσύνη, μιας ελευθεριάζουσας κοινωνίας. Η «Αλληγορική σκηνή» είναι από τα πρώτα έργα που φιλοτέχνησε ο Ξυδιάς μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Άριστος κάτοχος μιας άρτιας τεχνικής και γνώσης, κινούμενος με άνεση στην ανώτερη κοινωνική τάξη, στην οποία ήταν ενταγμένος, φιλοτέχνησε και ένα μεγάλο αριθμό προσωπογραφιών και νεκρών φύσεων, θέματα αγαπητά και οικεία στον κοινωνικό του χώρο. (EL)

Λάδι σε ξύλο (EL)

19ος Αιώνας (EL)
Παράλληλα θέματα και εκφράσεις (EL)


1862

Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.