ΛΕΜΠΕΣΗΣ Πολυχρόνης (1849-1913) “Το κορίτσι με τα περιστέρια”

ΛΕΜΠΕΣΗΣ Πολυχρόνης (1849-1913) “Το κορίτσι με τα περιστέρια”

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΛΕΜΠΕΣΗΣ Πολυχρόνης (1849-1913) “Το κορίτσι με τα περιστέρια” (EL)

ΛΕΜΠΕΣΗΣ Πολυχρόνης (1849-1913) (EL)

Το έργο αυτό πρέπει να έγινε κατά τον τελευταίο χρόνο της παραμονής του ζωγράφου στο Μόναχο, το 1879, όπως συμπεραίνεται από τη σύγκριση με άλλο χρονολογημένο πίνακα του ίδιου, τα «Κουνέλια» που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη. Ένα ακόμη στοιχείο που οδηγεί στη χρονολόγηση αυτή, είναι ότι παρόμοιο έργο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και συμμαθητής του Λεμπέση στην Ακαδημία του Μονάχου Adolf Echtler, το οποίο εξετέθη την ίδια χρονιά στην Έκθεση του Glaspalast με τίτλο «Ανάμνηση από τη Βενετία». Το γεγονός ότι το ίδιο θέμα επαναλαμβάνεται από διάφορους ζωγράφους δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, αφού οι καλλιτέχνες συχνά λαμβάνουν ένα γνωστό θέμα ως αφορμή για άσκηση στη σύνθεση ή το χρώμα. Άλλωστε ο τρόπος επεξεργασίας του χρώματος επιβεβαιώνει την άποψη αυτή. Οι φροντισμένες λείες χρωματικές επιφάνειες, με τα μαλακά τονικά περάσματα που συναντάμε στα «Κουνέλια», γίνονται στο «Κορίτσι με τα περιστέρια», ελεύθερες πλατιές πινελιές, τοποθετημένες αυθόρμητα στον πίνακα, τακτική που θα καθιερωθεί πια στο έργο του Λεμπέση, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)


19ος Αιώνας (EL)
Ηθογραφική Ζωγραφική (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.