ΚΑΝΑΓΚΙΝΗ Νίκη (1933-2008) “Χειρόγραφο ή Γυναίκα και δέντρο”, 1980

ΚΑΝΑΓΚΙΝΗ Νίκη (1933-2008) “Χειρόγραφο ή Γυναίκα και δέντρο”, 1980

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΚΑΝΑΓΚΙΝΗ Νίκη (1933-2008) “Χειρόγραφο ή Γυναίκα και δέντρο”, 1980 (EL)

ΚΑΝΑΓΚΙΝΗ Νίκη (1933-2008) (EL)

H Kαναγκίνη ξεκίνησε από την απόλυτη αφαίρεση την οποία όμως πολύ γρήγορα εγκατέλειψε. Xρησιμοποώντας τα πιό ετερόκλητα υλικά, τσιμέντο, πηλό, δέρματα, μέταλλα, πλαστικά, γιαλί, κιμωλία, σχοινιά, κλωστές, κομμάτια από παλιές χρησιμοποιημένες συσκευές αλλά κάποτε και αντίγραφα από μουσεία, μετατρέπει την καθημερινότητα σε εικαστικό γεγονός δημιουργώντας τρισδιάστατα τοπία, στα οποία η ζωγραφική συνδυάζεται με αντικείμενα που συνοδεύουν τον πίνακα. Θέλοντας να εκφράσει την αντίθεσή της στην υποβάθμιση της καθημερινής ζωής και το αίτημα της ποιοτικής αναβάθμισης καταλήγει σ` ένα συμβολικό σουρρεαλισμό. Kαι ακόμα την απασχολεί η γραφή σαν μέσο σύλληψης και καταγραφής της ανθρώπινης σκέψης, ανησυχία που εκφράζεται με τη σειρά `χειρόγραφων` εικαστικών δημιουργιών που οδηγούν μορφολογικά σε βυζαντινά ή τουρκικά χειρόγραφα. (EL)

Λάδι, Σμάλτο λαδιού σε μουσαμά (EL)


1980


Η γενιά του 1960 (EL)
20ός αιώνας (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.