Μαρμάρινη πλάκα με παράσταση της Ανάληψης του Μ. Αλεξάνδρου

Μαρμάρινη πλάκα με παράσταση της Ανάληψης του Μ. Αλεξάνδρου

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μαρμάρινη πλάκα με παράσταση της Ανάληψης του Μ. Αλεξάνδρου (EL)

Άγνωστος (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα με ανάγλυφη παράσταση της Ανάληψης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο κέντρο απεικονίζεται ο Αλέξανδρος μετωπικός μέσα σε άρμα σχήματος καλαθιού. Στις δύο πλευρές αυτού, σε απόλυτη συμμετρία, δύο γρύπες σέρνουν το άρμα. Η παράσταση εμπνέεται από τη Μυθιστορία του Αλεξάνδρου, έργο του Ψευδοκαλλισθένη του 3ου αιώνα μ. Χ., το οποίο γνώρισε τεράστια διάδοση κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Στο κείμενο αυτό περιγράφονται πραγματικά ιστορικά γεγονότα συνδυασμένα με θρύλους, δοξασίες και μύθους, αναφορικά με το βίο και την πορεία του Αλεξάνδρου. Αν και η πρωιμότερη σωζόμενη απεικόνιση της Ανάληψης του Αλεξάνδρου μπορεί να χρονολογηθεί το 10ο αι. μ. Χ.-πρόκειται για ένα πλακίδιο κιβωτιδίου από ελεφαντοστό, σήμερα στο Darmstadt της Γερμανίας- εικονογραφικά φαίνεται να αντλεί τα πρότυπά της από τις ιδιαίτερα διαδεδομένες παραστάσεις αποθέωσης επιφανών ανδρών, ηρώων ή και αυτοκρατόρων της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Η σκηνή της Ανάληψης του Αλεξάνδρου ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, ήδη από τον 10ο αιώνα, στο Βυζαντινό και όχι μόνο κόσμο. Απέκτησε συμβολικό περιεχόμενο και συνδέθηκε με την αυτοκρατορική ιδεολογία, η οποία είδε στο πρόσωπο του Μακεδόνα στρατηλάτη το ιδανικό πρότυπο του μονάρχη-κοσμοκράτορα. Η απεικόνισή της δεν αποπνέει μόνο τον θρίαμβο του Βυζαντινού αυτοκράτορα και της ιδεολογίας του, αλλά εκφράζει και τη θεϊκή προέλευση της εξουσίας του. (EL)
Inventory number 22 (EL)

Πλάκα (EL)

Οδός Φρίζη (έργο ΔΕΥΑΧ)

2015-04-14T00:00:00.000+03:00

Μεσοβυζαντινή περίοδος



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

0,11 x 1,18 x 0,9 μ.

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33658



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.