Αμφίγλυπτο μαρμάρινο θωράκιο με ανάγλυφο διάκοσμο.

 

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριο

843 - 1204 (EL)
Αμφίγλυπτο μαρμάρινο θωράκιο με ανάγλυφο διάκοσμο. (EL)


Αμφίγλυπτο μαρμάρινο θωράκιο με ανάγλυφο διάκοσμο. Εντός πλαισίου από πλατιά ταινία διαμορφώνονται δύο ανίσου μεγέθους κύκλοι, οι οποίοι ενώνονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με το πλαίσιο με κόμβους. Ο κύκλος στο πάνω μέρος του θωρακίου, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του άλλου, περιβάλλει γρύπα. Απεικονίζεται με κατεύθυνση προς τα αριστερά, στρέφοντας το κεφάλι προς τα πίσω. Κάτω ο μικρότερος κύκλος περικλείει ανθέμιο, ενώ από τον κόμβο σύνδεσής του με το πλαίσιο φύονται φυτικά κοσμήματα, που πληρούν το βάθος εκατέρωθέν του. Με αντίστοιχο φυτικό κόσμημα καλύπτονται τα πάνω γωνιακά διάχωρα. Στην άλλη πλευρά του θωρακίου στο κέντρο αποδίδεται μεγάλος κύκλος, εντός του οποίου εγγράφεται ευμεγέθης σταυρός τύπου "Μάλτας". Η υπόλοιπη επιφάνεια παραμένει ακόσμημητη. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα εντυπωσιακό τέχνεργο της Βυζαντινής γλυπτικής. Τα θέματα που επιλέγονται για τη διακόσμησή του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και δημοφιλή στην τέχνη της περιόδου. Η απεικόνιση του Γρύπα, θέμα ανατολικής προέλευσης, απαντά συχνά σε όλες τις εκφάνσεις της Βυζαντινή τέχνης. Τα θωράκια χρησιμοποιούνταν για να φράσουν ανοιχτά τμήματα μεταξύ κιόνων ή πεσσών. Τοποθετούνταν στο κάτω τμήμα του τέμπλου, του άμβωνα, ή στις κιονοστοιχίες που όριζαν τα κλίτη των ναών. (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Inventory number 3434 (EN)Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (EL)
The Ephorate of Antiquities of Euboea (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)


2015-04-15T00:00:00.000+03:00

Έργα ΔΕΥΑΧ, επί της οδού Φρίζη (EL)


Εικόνα

0,88 x 0,66 x 0,06 μ. (EL)

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.