Ιερός ναός αγίου Γεωργίου στο Ακραίφνιο

Ιερός ναός αγίου Γεωργίου στο Ακραίφνιο

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Ιερός ναός αγίου Γεωργίου στο Ακραίφνιο (EL)

Άγνωστος (EL)

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου είναι χτισμένος στους πρόποδες της ακρόπολης της αρχαίας Ακραιφίας, πιθανόν στη θέση αρχαίου κτίσματος. Η ανοικοδόμησή του, σύμφωνα με διατηρούμενη στο ναό επιγραφή (1311), συνδέθηκε με τον Φράγκο ιππότη Αντουάν ντε Φλαμά. Ωστόσο, μετά τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν στο ναό, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, προέκυψαν στοιχεία, που τεκμηριώνουν πρωιμότερη οικοδομική φάση του μνημείου, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο ναός κτίστηκε πάνω σε κτήριο με ψηφιδωτό πρώιμης βυζαντινής περιόδου. Ο κυρίως ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου τετρακιόνιου με τρούλο. Στο αρχικό κτίσμα έχει προστεθεί μικρός νάρθηκας και ένας αρκετά μεταγενέστερος ευρύχωρος εξωνάρθηκας. Αρχαίο οικοδομικό υλικό, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες αξιοποιήθηκαν σε μεγάλη έκταση στην τοιχοποιία του ναού. Η σημερινή μορφή του μνημείου οφείλεται στις εργασίες αποκατάστασης και στη συντήρηση του τοιχογραφικού του διακόσμου, που πραγματοποιήθηκαν από το 2010 έως το 2014. Κατά τις εργασίες αυτές εντοπίστηκαν τέσσερις φάσεις τοιχογράφησης του ναού, οι οποίες μπορούν να χρονολογηθούν πιθανόν στο 12ο, στο 14ο , στο 16ο και στο 19ο αιώνα. Στον εξωνάρθηκα του ναού παρουσιάζονται συντηρημένες οι τοιχογραφίες, 16ου και 19ου αιώνα, οι οποίες αποτοιχίστηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του ναού. (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Inventory number 4444 (EL)

Ναός (EL)

2015-04-15T00:00:00.000+03:00

Υστεροβυζαντινή περίοδος/Λατινοκρατία



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33700



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.