Ναός αγίου Σώζοντα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Ναός αγίου Σώζοντα (EL)

Άγνωστος (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Inventory number 4949 (EL)
Ο Άγιος Σώζων αποτελεί ναό ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων, πιθανόν ιδιόκτητο, με ταφικό χαρακτήρα καθώς γύρω του ανασκάφηκαν ταφές ενηλίκων και παιδιών. Περιλαμβάνεται στα πέντε γνωστά παραδείγματα τρίκογχων τρουλαίων ναών του 12ου αιώνα στον ελλαδικό χώρο. Στην τοιχοδομία του έχουν χρησιμοποιηθεί δυσανάλογα μεγάλοι για το μέγεθός του λαξευτοί λίθοι και μαρμάρινα μέλη, όλα σε δεύτερη χρήση, προερχόμενα από αρχαία μνημεία του Ορχομενού. Ο ναός εσωτερικά κοσμείται με αξιόλογο ζωγραφικό διάκοσμο, σε δύο επάλληλα στρώματα. Το αρχικό, σύγχρονο με την κατασκευή του, ανάγεται στον 12ο αιώνα, ενώ το δεύτερο χρονολογείται στο 16ο αιώνα. Σημειακά εντοπίζεται και ένα ενδιάμεσο ζωγραφικό στρώμα. Στο μνημείο πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των τοιχογραφιών του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ (2007-2013). Ο Άγιος Σώζων, λόγω της θέσης του σε κεντρική πλατεία του Ορχομενού, σε κοντινή απόσταση από τον εξαιρετικής σημασίας ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκριπούς, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού, αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και αφετηρία περιπάτου για τον επισκέπτη στα κοντινά μνημεία της περιοχής. (EL)

Ναός (EL)

2015-04-15T00:00:00.000+03:00

Μεσοβυζαντινή περίοδος



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33704



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.