Μονή Παναγίας Περιβλέπτου

Μονή Παναγίας Περιβλέπτου

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μονή Παναγίας Περιβλέπτου (EL)

Άγνωστος (EL)

Σε πευκόφυτη χαράδρα στον οικισμό των Πολιτικών βρίσκεται το καθολικό της μονής Παναγίας Περιβλέπτου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Οικοδομείται τον 11ο αιώνα και ανακατασκευάζεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γλυπτά, εντοιχισμένα σήμερα στην πρόσοψη και στο κτιστό τέμπλο, έργα εξέχοντος εργαστηρίου που πιθανόν δούλεψε στη μονή του οσίου Λουκά στη Βοιωτία και στον 'Αγιο Λουκά στην Εύβοια. Στην αρχική του θέση διατηρείται τμήμα του μαρμάρινου δαπέδου όπου στο κέντρο καλύπτεται από πεντάκυκλο κόσμημα, γνωστό ως πενταόμφαλον. Εσωτερικά σώζει τοιχογραφίες. Επιγραφή του 1668 στην κόγχη της πρόθεσης αναφέρει τα ονόματα εκείνων που πιθανόν τοιχογράφησαν ή συνεισέφεραν στα έξοδα της τοιχογράφησης. Πληροφορίες για την ιστορία της μονής αντλούμε από έγγραφα, κείμενα και πατριαρχικά σιγίλια. Στα χρόνια της κατάληψης του νησιού από τους Φράγκους αναφέρεται ως λατινική μονή και επανδρώνεται με Βενεδικτίνους μοναχούς. Το 1582 ο Μητροπολίτης Ευρίπου Λαυρέντιος αγοράζει το συγκρότημα και το προσαρτά ως μετόχι στη μονή αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Η ιστορία της μονής αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται από έριδες και διαμάχες για την κατοχή των πλούσιων κτημάτων της. Σήμερα η μονή παραμένει ζωντανή χάρη στην ύπαρξη γυναικείας μοναστικής κοινότητας. Το 2014 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του καθολικού, που είχε πληγεί από το σεισμό του 2003 και συντήρησης των τοιχογραφιών. (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Inventory number 5252 (EL)

Καθολικό (EL)

2015-06-08T00:00:00.000+03:00

Μεσοβυζαντινή περίοδος



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33707



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.