Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννη Καλυβίτη

Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννη Καλυβίτη

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννη Καλυβίτη (EL)

Άγνωστος (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Η ιερά μονή του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη βρίσκεται βορειοδυτικά των Ψαχνών, στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και αποτελεί κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Από τη Μονή σώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση το καθολικό, το οποίο έχει δεχτεί νεότερες επεμβάσεις και ανήκει στον τύπο της δρομικής βασιλικής. Πλήθος αρχιτεκτονικών καταλοίπων παλαιοχριστιανικής περιόδου που εντοπίζονται στο χώρο της Μονής και τα εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη βυζαντινής περιόδου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν τρεις διαδοχικές οικοδομικές φάσεις: η παλαιοχριστιανική, η μεσοβυζαντινή ενώ μαρμάρινη επιγραφή αναφέρει ως έτος ανοικοδόμησης του καθολικού το 1245. Την περίοδο της τουρκοκρατίας η Μονή εγκαταλείφθηκε για να οικοδομηθεί εκ νέου στη νεότερη εποχή. Από το ναό του 13ου αιώνα σώζονται τα παραβήματα και τμήμα της κόγχης του ιερού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ναού οφείλεται σε νεότερες οικοδομικές επεμβάσεις. Στα παραβήματα σώζεται αποσπασματικά τοιχογραφικός διάκοσμος του 13ου αιώνα ενώ αντίθετα οι τοίχοι του κυρίως ναού είναι επιχρισμένοι εσωτερικά και δεν φέρουν κανενός είδους διακόσμηση. Συγκεκριμένα στην κόγχη της πρόθεσης εικονίζεται ο Παλαιός των Ημερών, το όραμα του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας, ενώ στον βόρειο τοίχο οι διάκονοι Πρόχορος και ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος. Στην κόγχη του διακονικού διασώζεται μικρό τμήμα ζωγραφικής επιφάνειας όπου εικονίζεται πιθανόν Άγγελος Κυρίου και στο νότιο τοίχο υπολείμματα δύο μετωπικών αγίων. (EL)
Inventory number 5353 (EL)


2015-06-16T00:00:00.000+03:00

Μεσοβυζαντινή περίοδος



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33708



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.