Άγιος Δημήτριος στο Μακρυχώρι

Άγιος Δημήτριος στο Μακρυχώρι

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Άγιος Δημήτριος στο Μακρυχώρι (EL)

Άγνωστος (EL)

Inventory number 7070 (EL)
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού του Μακρυχωρίου στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Κοτυλαίου και περιβάλλεται από το νεκροταφείο του χωριού. Πρόκειται για ένα μικρό μονόχωρο ορθογώνιο κτίσμα που ανήκει στον σταυρεπίστεγο αρχιτεκτονικό τύπο, ο οποίος απαντά συχνά στην Εύβοια. Συγκεκριμένα κατατάσσεται στην παραλλαγή Α1 σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των σταυρεπίστεγων ναών από τον Α. Ορλάνδο (Ορλάνδος 1935, σ. 41-52.). Ο ναός εξωτερικά έχει μήκος 7,00 μ. (χωρίς την κόγχη του ιερού) και πλάτος 4,75 μ. περίπου. Στην ανατολική όψη του προβάλει ημιεξαγωνική αψίδα του ιερού, ενώ στα δυτικά προστέθηκε αργότερα χώρος που χρησιμοποιείται ως νάρθηκας με διαστάσεις 3,40 x 4,80 μ. περίπου. O ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται στα 1302/3, σύμφωνα με διατηρούμενη στο ναό κτητορική επιγραφή, η οποία σώζεται στο δυτικό τοίχο του κυρίως ναού (Εμμανουήλ 1991, 91). Η αρχική είσοδος στο ναό εντοπίζεται στο δυτικό τοίχο και η προσπέλαση σε αυτόν είναι δυνατή σήμερα μόνο από θύρα στο νότιο τοίχο του σημερινού νάρθηκα με αποτέλεσμα ο ναός να είναι πολύ σκοτεινός. Σε αυτό συντελεί και η ύπαρξη δύο μόνο ανοιγμάτων, ενός δίλοβου παραθύρου στο νότιο τύμπανο της εγκάρσιας καμάρας και ενός μικρότερων διαστάσεων στην κόγχη του ιερού. Ο ναός είναι κτισμένος με ακανόνιστη και αρκετά αμελή αργολιθοδομή, με άτακτη παρεμβολή πλινθίων στους αρμούς -τσιβίκια- και άφθονο ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Τα υλικά με τα οποία έχει κτιστεί ο σημερινός νάρθηκας φαίνονται να έχουν επαναχρησιμοποιηθεί, στοιχείο που δημιουργεί υπόνοιες για την ύπαρξη παλαιότερης κατασκευής στην ίδια θέση. Η δυτική και νότια πλευρά του ναού περιβάλλεται από «πεζούλα» σκυροδέματος, ενώ σύμφωνα με παλαιές φωτογραφίες λιθόκτιστη πεζούλα -θρανίο- περιέτρεχε το ναό από τη νότια πλευρά του. Τμήμα του θρανίου αυτού είναι πιθανό εντοιχισμένο στη σημερινή πεζούλα. (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)


2015-07-07T00:00:00.000+03:00

Υστεροβυζαντινή περίοδος/Λατινοκρατία



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33721



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.