Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΥδραγωγείο (Καμάρες) (EL)

Άγνωστος (EL)

Inventory number 26242624 (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Η αφθονία σε νερό ήταν μεγάλης σημασίας για την οθωμανική κοινωνία όπως και σε κάθε εποχή. Η διασφάλιση του νερού, θεωρήθηκε ως πρωταρχική ανάγκη και καθήκον της διοίκησης. Το υδραγωγείο της πόλης του Egriboz, έργο μεγάλης κλίμακας, μετέφερε το νερό από τον ποταμό Λήλαντα, καλύπτοντας μία απόσταση περίπου 25χλμ. Τμήματά του σώζονται σήμερα αποσπασματικά μέσα στη σύγχρονη πόλη, στην περιοχή της Αρέθουσας, και είναι γνωστό με την ονομασία Καμάρες και εκτός της πόλης σε σημείο της διαδρομής από το βουνό στην πεδιάδα. Για τη χρονολόγηση του υδραγωγείου έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις ότι χρονολογείται στους βενετικούς χρόνους είτε ήδη από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Πιθανότατα όμως το σημερινό κομμάτι χρονολογείται την οθωμανική εποχή και χτίστηκε από τον Χαλίλ Πασά. Οι σημερινές Καμάρες αποτελούνται από 11 τόξα που στηρίζονται σε πέτρινες κολόνες. Οι σωλήνες πιθανόν μετέφεραν το νερό στις διάφορες κρήνες που υπήρχαν εντός των τειχών της πόλης ή στο προάστιο. (EL)

Υδραγωγείο (EL)

Κατασκευή (EL)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

2015-11-12T00:00:00.000+02:00

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el (EL)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.