Ecphantus Theory of the Constitution of the Cosmos

Ecphantus Theory of the Constitution of the Cosmos

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Ecphantus Theory of the Constitution of the Cosmos

Πολυκάρπου, Χριστόφορος Ν.

Ο Έκφαντος ο Κροτωνιάτης, ο οποίος εγεννήθη περί το 395 π. Χ. και απέθανε περί το 330 π. Χ., υπήρξε διαπρεπής φιλόσοφος και αστρονόμος. Μαθητής του Ικέτου και επιφανές μέλος της Σχολής των Συρακουσών, ο Έκφαντος απεφάνθη ότι ο κόσμος σύγκειται εξ ωρισμένου πλήθους αοράτων αδιαιρέτων σωμάτων τα οποία κινούνται εντός του κενού χώρου. Προς αιτιολόγησι της ενότητος εκάστου αδιαιρέτου σώματος ο Έκφαντος συνέλαβε αδρομερώς την έννοια του μεσονίου (δύναμις) ενώ προς αιτιολόγησι της κινήσεως εκάστου αδιαιρέτου σώματος εσφαλμένως υπέθεσε την ύπαρξη ακτινοβολίας προερχομένης εκ του εσωτέρου πυρός της Γής (θεία δύναμις). Κατά την Έκφαντον τα αδιαίρετα σώματα συναποτελούν τον διαστελλόμενον σφαιροειδή κόσμον ο οποίος διέπεται υπό της θείας πρόνοιας.

Επετηρίδα


2001


Έκφαντος ο Κροτωνιάτης
Πυθαγόρειοι
Προσωκρατική Φιλοσοφία
Κόσμος


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.