Are there Just Wars?

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Are there Just Wars?

Καλοκαιρινού , Ελένη Μ.

Το πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί είναι κατά πόσον υπάρχουν δίκαιοι πόλεμοι δεδομένου ότι η παραδοσιακή βάση για τη διάκριση μεταξύ δίκαιων και άδικων πολέμων φαίνεται να μην ισχύει, αφού συχνά ένας επιθετικός πόλεμος που θα προλάβει και θα αναχαιτίσει τις επιθετικές διαθέσεις μιας χώρας είναι προτιμότερος από έναν αμυντικό. Οι διεθνείς κανόνες και οι νόμοι του OHE ενσωματώνουν στη μια ή την άλλη μορφή της, την παράδοση του δίκαιου πολέμου. Επειδή όμως κάθε νομική σύλληψη δικαίου προϋποθέτει λογικά την ηθική σύλληψη αυτού, το ερώτημα εν προκειμένω είναι, ποιο είναι το ηθικό κριτήριο του δίκαιου πολέμου; Η πρόταση του R.M. Hare, φιλοσόφου του 20ου αι., είναι ότι ενώ όλες οι χώρες πρέπει να διαπνέονται από έναν άκρατο ειρηνισμό, εν τούτοις σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνουν ότι η επικράτεια ή τα συμφέροντά τους παραβιάζονται από μιάν άλλη χώρα, τότε καλό θα είναι, χωρίς να απορρίψουν την αρχή του ειρηνισμού, να υιοθετήσουν παράλληλα και την αρχή του μετριοπαθούς πατριωτισμού. Ένας τέτοιος πατριωτισμός, σε αντίθεση με τον απόλυτο πατριωτισμό, θα τους επιτρέψει να υποστηρίξουν ότι όταν τα συμφέροντα οποιασδήποτε χώρας θίγονται, τότε αυτή δικαιολογείται ηθικά να διεξάγει πόλεμο εναντίον της παραβιάστριας δύναμης. Κατά συνέπειαν, ενώ θα παραμείνουν κατ΄ αρχήν ειρηνόφιλες, εν τούτοις θα δικαιολογούν ηθικά την κατ΄ εξαίρεση διεξαγωγή πολέμου κάτω από ίσους όρους, κάτω από όρους δηλαδή παραβίασης των συμφερόντων τους.

Επετηρίδα


2003


Πόλεμος
Γενική Φιλοσοφία
Ειρηνισμός


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.