Individualité et identité personnelle dans le débat bioéthique et biojuridique

Individualité et identité personnelle dans le débat bioéthique et biojuridique

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Individualité et identité personnelle dans le débat bioéthique et biojuridique

Palazzani , Laura

Η φιλοσοφική έννοια που χρησιμοποιείται πιο συχνά στον χώρο της βιοηθικής και βιοδικαιικής επιστήμης, είναι η έννοια της ατομικότητος, έννοια η οποία αναφέρεται στο πρόσωπο. Πολλές είναι οι αιτίες «επαναπροσέγγισης» της έννοιας αυτής, η οποία επί μακρόν απετέλεσε αντικείμενο συζητήσεων στη δυτική διανόηση. Μια πρώτη αιτία αφορά τη γενική αποδοχή, ότι προσδίδεται στο πρόσωπο, νοημένο ως άτομο και υποκείμενο, ηθική και νομική αξία. Εάν λοιπόν πολλοί θεώρησαν ότι η έννοια πρόσωπο θα ήταν δυνατόν να αποβεί ένα είδος «έσχατου σημείου συνεννόησης» στο χώρο της βιοηθικής και βιοδικαιικής επιστήμης, πολύ σύντομα αντιλήφθηκαν το σφάλμα τους κατά τη χρήση της έννοιας αυτής. Παρουσιάζει ενδιαφέρον η προσπάθεια απάντησης σε ορισμένα ερωτήματα: - Τι είναι πρόσωπο; - Ποιός είναι πρόσωπο; - Πως πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας προς το πρόσωπο; Αυτά είναι γενικά τα ερωτήματα που απασχολούν το χώρο της βιοηθικής και βιοδικαιικής επιστήμης. Οι απαντήσεις όμως δεν είναι πάντα σαφείς. Συμβαίνει, μάλιστα, να είναι εντελώς διαφοροποιημένες. Πιο συγκεκριμένα, εάν όλοι συμφωνούν στο να θεωρούν το πρόσωπο άξιο να χαίρει υπολήψεως και προστασίας, στην πράξη δεν είναι όλοι σύμφωνοι ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το πρόσωπο. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας, θα γίνει προσπάθεια προσδιορισμού δύο αντιθέτων τάσεων: εκείνων που αφορούν την έννοια «πρόσωπο» και την έννοια «ανθρώπινο ον» και εκείνων που δικαιολογούν μία αδιαχώριστη ταυτότητα μεταξύ προσώπου και ανθρώπινου όντος. Το άρθρο συγκρίνει με κριτικό τρόπο, τη φιλοσοφική βιβλιογραφία, τη σχετική με το θέμα, με ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή της έννοιας στο πλαίσιο της ανθρώπινης ζωής, αναφορικά προς το αρχικό και το τελικό της στάδιο, καθώς και αναφορές σχετικές με τη μη ανθρώπινη ζωή.

Επετηρίδα


2004


Βιοηθική
Βιοδικαιϊκή
Συστηματική Φιλοσοφία
Ατομικότητα
Ταυτότητα


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.